Az ázsiai ízek kedvelőinek kifejezetten ajánlom ezt a receptet - de igazából bárkinek, aki szereti a fűszeres ételeket. A Nasi goreng nevű étellel Ázsia-szerte találkozhatsz, eltérő változatokban, de a chili-rizs-tojás kombináció alapvető mindenhol. Van egy "titkos összetevője", a sambal, ami egy hagyma-chili-gyömbér-zöld citrom alapból készült szósz, vagy paszta, esetleg aprítva kerülnek az étel mellé. Speciális üzletekben itthon is kapható, de elhagyható vagy helyettesíthető chiliszósszal, ahogy most én is tettem. Próbáljátok ki és írjátok meg kommentben, hogy ízlett! :-)
Hozzávalók 4 főre:
3 deci rizs
40 dkg gomba
fél hüvelykujjnyi gyömbér
1-2 db chili
kis csokor koriander
4 szál újhagyma
negyed kelkáposzta (vagy kínai kel)
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál szójaszósz
pici chiliszósz ízlés szerint (elhagyható)
só
kókuszolaj
Tetejére: adagonként 1 tükörtojás
Tálaláshoz: 1 kígyóuborka
Elkészítése:
A rizst a szokás módon dupla vízben megfőztem, hagytam kicsit hűlni. Akkor még jobb, ha másnapos a rizs.
A gombát felaprítottam, kevés kókuszolajon megpároltam, majd ha az összes vizet elfőtte, kicsit le lepirítottam, közben hozzáadtam a medvehagymát, aprított chilit, reszelt gyömbért, szójaszószt. Ezután mehet hozzá a rizs, a felcsíkozott kelkáposzta, az aprított koriander, és itt tettem hozzá a chiliszószt is, miután megkóstoltam, hogy mennyire csípős eddig az étel.
Alaposan összekevertem, hagytam, hogy a rizs is lepiruljon kicsit, ezalatt sült a tükörtojás egy másik serpenyőben, majd a meghámozott, felkarikázott uborkával tálaltam az ételt.
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog