A briami a görögök számára olyasmi lehet, mint nekünk a lecsó, vagy a franciáknak a ratatouille. Jó sok zöldség egy lábosban, vagy serpenyőben összefőzve, sütve, a végeredmény pedig egy szaftos, laktató, ízletes fogás! Egészséges, nyári étel, csupa friss alapanyagból készítve. Néhol paprikát is tesznek bele - nálam ez most kimaradt, de tudod, mindig bátorítalak, hogy alakíts a receptet kedved szerint. Azért is tetszik ez az étel, mert tényleg pofonegyszerű elkészíteni! Ugyan gyorsnak nem mondanám, hiszen 1 órát sülnie kell, de megéri kivárni! :-) Egészségedre!
Hozzávalók:
1 db cukkini
1 db padlizsán
2 darab paradicsom
3 db közepes méretű krumpli
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyem
6-8 db mentalevél
friss oregánó (lehet szárított is)
2 evőkanál paradicsompüré
1 deci olívaolaj
2 deci víz
10 dkg fetasajt
Elkészítés:
Az új krumplit megsikáltam, felkockáztam és megfőztem. Az összes többi zöldséget szintén megmostam és felkockáztam, majd a tepsibe tettem őket. Sem a padlizsánt, sem a cukkinit nem kell meghámozni. A fűszereket felaprítottam és a zöldségekre szórtam, só és bors kíséretében, valamint a megpuhult és leszűrt krumplidarabok és mentek hozzá. Ezután meglocsoltam az egészet olívaolajjal, kézzel összeforgattam az egészet, majd a paradicsompürét elkevertem a vízben és ezt is a zöldségek alá öntöttem. Lefedtem alufóliával és 200 fokra melegített sütőben kb. 40 percet sült, majd levettem a fóliát és visszatettem még negyed órára pirulni. Sütés közben néha érdemes ránézni, ha elpárolgott a lé alóla, akkor lehet pótolni.
Forrás: Pálmafa Project Blog, Zsuzsi blogja