Sokkal finomabb és egészségesebb, illetve olcsóbb is mint a bolti mártás. Onnan jött az ötlet, hogy elkészítem, hogy kaptunk egy üveggel, és azt szerettem volna rekonstruálni, erre jutottam:
Hozzávalók:
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db piros színű paprika
- 1 db zöld színű paprika
- 3 közepes sárgarépa
- 1 kisebb zellergumó
- 2 dl paradicsompüré
- himalaya só- igény szerint
- Xilit - igény szerint
- 1 tk. ételízesítő mix
- 1 tk. folyékony fűszer
- 2 ek. kukoricakeményítő
- 1-2 tk. citromlé
- 3-4 ek. házi ketchup
--
barna rizs
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát kevés olaj és víz keverékén megpároljuk, majd hozzáadjuk a gyufaszálra szelt sárgarépát, a kis kockára aprított zellert, fokhagymát és paprikát. 1-2 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, és felöntjük 2-3 dl ételízesítővel felforralt vízzel, sózzuk, folyékony fűszerrel és ételízesítő mixszel ízesítjük, illetve a 3-4 ek. vízben kikevert kukoricakeményítőt is ekkor adjuk hozzá. Ezután cukorral, citromlével (házi) ketchuppal is ízesítjük, és készre főzzük.
A barna rizs főzése:
Lehet előgőzölt, ebben az esetben a csomagoláson van útmutató.
A sima barna rizst mosás után teflonos edényben zsiradék nélkül megpirítjuk,
de vigyázzunk, nehogy megégjen!
Érdemes kavargatni.
A rizst kétszeres vízmennyiséggel öntjük fel, és ízlés szerint sózzuk.
Forrás után, lassú tűzőn főzzük, míg meg nem puhul.
Ha szükséges, a vizet még pótoljuk.
A főzési idő kb. 30-45 perc.
Forrás:
Dankóné R. Magdolna blogja