Bevallom őszintén eleinte egy maradék-felhasználós kalandnak indult ez az étel, de annyira jól sikerült, hogy azóta már többször volt terítéken. A tökmagliszt fantasztikusan illik a halhoz, szóval azoknak is ajánlom, akik alapvetően nem olyan nagy kedvelői a hal ízének, mert nem az a domináns. Kiadós és minden részletében maximálisan egészséges étel, amit ráadásul max 15 perc elkészíteni. Gluténmentes étrendben is fogyasztható.
Hozzávalók 5 darab fasírthoz:
1 doboz tonhalkonzerv
pár dkg sajt (nálam épp camembert volt, de füstölt sajttal is izgalmas)
1 tojás
1-2 szál újhagyma
negyed piros kaliforniai paprika
kb. 5 dkg tökmagliszt
só, bors
kókuszzsír a sütéshez v más olaj
Hozzávalók a répasalátához:
2 darab közepes sárgarépa
pár szem fekete olívabogyó
1 kis gerezd fokhagyma
olívaolaj
pár csepp citromlé
só, bors
Elkészítés:
A fasírthoz a tonhalkonzervet leszűrtem és villával szétnyomkodtam, a paprikát és hagymát apró kockákra vágtam és a halhoz adtam, beleöntöttem a felvert tojást, nagyon pici sót, mert a hal sós, frissen őrölt borsot és annyi tökmaglisztet, hogy formázható legyen. A serpenyőben felhevítettem a kókuszzsírt és beletettem a fasírt golyókat, amit aztán kézzel kicsit kilapítottam. Mindkét oldalát pár perc alatt barnára sütöttem és papírtörlőre szedtem.
A salátához lereszeltem a répát és a fokhagymát, az olívát felkarikáztam és egy tálban összekevertem, sóztam, borsoztam, meglocsoltam kevés olívaolajjal, citromlével és már kész is. Tálaláskor megszórtam még a maradék paprikával és az újhagyma zöld szárával.
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project blog