A kakukkfű és a hagyma nagyon jó barátságban vannak, ráadásul mindegyikből készíthető tea is, ami remek gyógyír köhögésre, megfázásra. De ezt a levest évszaktól és egészségügyi állapottól függetlenül is bátran ajánlom mindenkinek, mert nagyon markáns, ízletes, laktató étel!
Hozzávalók 3 főre:
3 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1-1 teáskanál szárított és friss kakukkfű
fél mokkáskanál őrölt fehérbors
só
1 evőkanál teljeskiőrlésű tönkölyliszt
1-1 evőkanál olívaolaj és vaj
1 deci fehérbor (elhagyható)
Tetejére: pirított kenyérkockák és reszelt sajt
Elkészítés:
A vöröshagymát félkarikákra szeleteltem, a fokhagymát felaprítottam. Egy fazékban felhevítettem a vajat és az olajat, majd rátettem a vöröshagymaszeleteket és kb. negyed óra alatt világosbarnára pirítottam őket, sűrűen kevergetve, mert könnyen odakap. A fokhagymát csak ekkor adtam hozzá, hogy nehogy megégjen. Megszórtam az egészet egy kanál liszttel és felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Víz helyett hús v zöldségalaplé még tökéletesebb. Sóztam, borsoztam megszórtam szárított kakukkfűvel és megvártam, míg a hagyma puhára fő. A friss kakukkfüvet csak a végén szórtam hozzá. Pirított kifliszeletek és sajt került a tetejére tálaláskor.
Forrás:
Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog