Egy jól sikerült kísérletezés eredménye ez a finom sütőtökös karácsonyi vendégváró desszert. A liszt nagy része dióval és mákkal lett helyettesítve, így kevesebb a szénhidráttartalma a hagyományos kuglóféhoz képest. Csak arra kell vigyázni, hogy kóstolás közben el ne fogyjon az egész és maradjon a rokonoknak is...
Hozzávalók:
10 dkg sült sütőtök
15 dkg darált mák
15 dkg darált dió
15 dkg tönkölyliszt
1 cs sütőpor
20 dkg eritrit
2 tojás
2 deci natúr joghurt
1 evőkanál citromlé
10 dkg vaj
1 deci kókuszolaj vagy olívaolaj
csipet só
Elkészítés:
Kikészítettem a kimért mákot, diót, lisztet külön-külön 3 tálban. A sütőport elosztottam 3 felé, csak úgy szemmértékkel és mindegyikben elkevertem azt. Itt ízesíthetitek a lisztet akár fahéjjal, a mákot, diót citrom- vagy narancshéjjal, gyömbérrel ízlés szerint.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra, kivajaztam és liszteztem a kuglófformát.
Simára kevertem a puha vajat, eritritet, egész tojásokat, majd hozzáadtam a joghurtot és az olajat, citromlevet és plusz egy csipet sót. Ezt az egészet lemértem decire, majd elosztottam 3 felé és az egyik harmadhoz belekevertem még a botmixerrel pürésített sütőtököt is, amibe aztán a kimért tönkölylisztet szórtam és simára kevertem őket. A másik kettőbe külön-külön belekevertem a diót és a mákot.
Ezután a forma aljába öntöttem először a mákosat, majd a diósat és végül a tönkölylisztes egyveleget. Sütőbe toltam és jó 1 óráig sütöttem. Félúton viszont nagyon pirulni kezdett a teteje, letakartam alufóliával. Tűpróbával ellenőrizzétek, hogy átsült-e.
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog