Sós ízvilágú fehérjés, magvas rágcsálnivaló, amiből érdemes előre elkészítened 1-2 adagot, ha tudod, hogy rohanósabb napok elé nézel, esetleg túrázni, kirándulni, vagy valamilyen nagyobb sporteseményre mész. Kitűnő arra, hogy gyorsan csillapítsd az éhséged, vagy kicsit dobj az energiaszinteden.
Hozzávalók (kb 10 szelethez):
45 gramm zabpehely, szükség esetén gluténmentes
64 gramm natúr borsófehérje por
180-280 gramm főtt és kihűlt quinoa
40 gramm chia mag
40 gramm pörkölt sózott pisztácia, darabolva
40 gramm pörkölt sózott mandula, darabolva
½ teáskanál finom tengeri só
240 ml édesítetlen mandulatej (vagy más növényi tej)
Opcionális: ½ teáskanál frissen őrölt feketebors
Opcionális: 1 evőkanál élesztőpehely vagy reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Készíts elő egy 20 cm-es négyzet alakú tepsit és zsírozd ki vagy olaj spray-vel fújd be.
2. A zabpelyhet egy konyhai robotgépben daráld liszt finomságúra. Tedd egy nagy tálba.
3. Add hozzá a zabpehelyliszthez a borsófehérje port, a főtt rizsparéjt, a chia magot, a pisztáciát, a mandulát, a sót, a tejet, és (opcionálisan) a borsot, illetve (opcionálisan) az élesztőpelyhet, majd keverd alaposan össze a masszát.
4. Oszlasd el a tésztát egyenletesen az előkészített tepsiben, simítsd el a tetejét.
5. Süsd az előmelegített sütőben 25-30 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz, és belül jól össze nem állt. Tedd át egy sütőrácsra és hagyd teljesen kihűlni a tepsiben.
6. Vedd ki az elkészült, még egyben lévő szeleteket, majd vágd fel 10 szeletre. Egyenként csomagold be őket celofánba, tárold őket szobahőmérsékleten max. 4 napig, hűtve akár 2 hétig vagy lefagyasztva akár 2 hónapig.
Tipp EXTRA magas fehérjetartalomhoz: Hagyd ki a zabpelyhet a receptből, és növeld a borsófehérje port 128 grammra.
Forrás: powerhungry.com/2013/04/savory-power-bars/