A panzanella egy rusztikus olasz kenyérsaláta, melynek a paradicsomos verziója közismert, de más zöldségekkel is szokták kombinálni és jó sok bazsalikommal fűszerezni. Lehet előétel vagy köret, de egymagában is laktató tud lenni a nyári melegben. Érdemes kipróbálni zsenge nyári zöldségekkel, ezért került most cukkini és spenót is bele.
Amellett, hogy finom és tápláló, ennél a salátánál fontos, hogy minél színesebb is legyen. Ezért esett a választás a sárga cukkinire, de természetesen, ha nem kaptok, a zöld is tökéletes lesz hozzá. Ha van otthon száraz kenyér, amit már nem ennétek meg, na az a legjobb ehhez az ételhez, hiszen olívaolajon megpirítva újra életre kel. A salátát az őszibarack teszi pikánssá, ami a spenót és cukkini földesebb ízének nagyon jót tesz és frissességet ad neki.
Hozzávalók 4 adaghoz:
2 db sárga cukkini
fél kg spenótlevél
4 db paradicsom
2-3 db nagyobb őszibarack
10 dkg zöldfűszeres gomolyasajt (más sajt is jó, pl. feta, mozzarella vagy keményebb sajtok is)
4 szelet szikkadt teljes kiőrlésű kenyér
1 kis fej lilahagyma
1 duci gerezd fokhagyma
só, bors
olívaolaj
pár csepp balzsamecet
pár csepp citromlé
A spenótot alaposan megmostam, kisebb darabokra tépkedtem és kevés olajon megfonnyasztottam. Közben picit megsóztam, borsoztam, reszeltem hozzá fokhagymát, majd félretettem.
A spenót helyére mentek a cukkiniszeletek, ők is pár percet kaptak nagy lángon, míg az oldaluk pici színt kapott, de még kellemesen roppanós maradt az állaguk. Mikor ez is elkészült, mentek a serpenyőbe a kenyérkockák szintén pár percre, némi olívaolajjal meglocsolva.
Egy nagy tányérra szórtam a spenótot, rá a cukkinit, majd a paradicsom darabokat, sajtot, pár szelet őszibarackot adagonként, felkockázott újhagymát és a kenyérkockákat. Pici só, ha még szükséges, pici bors, pár csepp citromlé, balzsamecet és pár csepp olívaolaj is került rájuk. Frissen az igazi!