fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Étrend
Fehér helyett barna rizs!

Fehér helyett barna rizs!

Miben különbözik a barna rizs a fehértől, és miért annyival egészségesebb? Milyen tápanyagok találhatók benne és kiknek ajánlott a fogyasztása? Rövid összefoglalónk a barna rizsről - olvasd el a cikket!

A rizs a mai napig az emberiség 60%-nak főtápláléka, a világon - a búza után - a második legtöbbet fogyasztott alapanyag. A rizst már az újkőkorban ismerték, de népszerű csak a déli hódításokkal lett. A Zhou-korban (i. e. 11. század) már a legfontosabb gabonafélék közé tartozott Kína déli területein. Akkoriban a legjobb minőségű rizsnek a „mocsári rizst” tartották, amely a déli völgyekben termett.

Mi a különbség a barna- és a fehér rizs között?

A barna és a fehér rizs ugyanabból a növényből származik. A különbség, hogy míg a fehér rizs hántolt és koptatott, addig a barna rizsről a hántolás után nem koptatják le a pelyvás héj alatti „ezüsthártyát” (korpa és csíra). A barna rizs viszont testvérénél sokkal egészségesebb, rengeteg ásványi anyagot, növényi rostot, B- és E-vitamint, valamint Kálcium+magnéziumot tartalmaz.

A kálcium részt vesz a normál véralvadási folyamatokban, izomműködésben, hozzájárul az emésztőenzimek normál működéséhez, illetve kiemelten fontos az ép fogazat és csontozat fenntartásához. A magnézium szerepet játszik a sejtosztódásban, hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, valamint segíti az elektrolit-egyensúly fenntartását.

Miért ajánlott fogyasztani?

A rendszeres barna rizs fogyasztás segítséget nyújthat a szívbetegségek és a 2-es típusú diabétesz megelőzésében. Viszont figyeljünk rá, hogy a nap milyen szakaszában fogyasztjuk. Benkovics Péter a Tuti Fogyás Program könyv szerzője nagyon is ajánlja a barna rizst még a fogyókúrázóknak is, de csak reggelire vagy ebédre, vacsorára inkább a kerülendő ételek közé sorolja.

Akármilyen gyorsan is szeretnénk összedobni egy barna rizses főételt, azt azért érdemes tudni, hogy a fehér rizsnél lassabban fő meg, 35-40 percig kell főzni és még így is keményebb lesz az állaga. Ha még nem kóstoltátok, akkor érdemes kipróbálni, nagyon jó alternatíva lehet krumpli helyett köretként, vagy a töltött ételek egészséges hozzávalójaként.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Szénhidrát-kisokos fogyókúrázóknak (és mindenki másnak is!)
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér