Karácsonyi menü főétellel, salátával és ínycsiklandó desszertekkel - egészséges kiadásban! Íme a bizonyíték, hogy az ünnepek idején is lehet jót, jól enni. Próbáld ki őket és oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy a Te kedvenc egészséges receptjeidet!
Halvacsora karácsonyra - Fogas Orly módra
2 tojás
2 dl sör
8 csapott evőkanál rozsliszt
só, bors
kókuszzsír a sütéshez
Az öntethez:
2 dl natúr joghurt
1 evőkanál apróra reszelt torma (lehet több is, ha csípősebben szeretitek)
1 teáskanál mustár
só, frissen őrölt bors
A körethez:
3 dl kuszkusz (vagy rizs)
1 kis csokor petrezselyem
1 marék kesudió vagy mandula
Először elkészítettem az öntetet, hogy legyen ideje összeérni az ízeknek. Egy tálba öntöttem a joghurtot, belereszeltem a tormát, belekanalaztam a mustárt, sóztam, borsoztam, összekevertem és a hűtőben várta további sorsát.
A halat megmostam, papírtörlővel megszárítottam, nagyobb csíkokra szeltem. Felvertem a tojást, beleszórtam a lisztet, majd a sört is beleöntöttem és csomómentesre kevertem egy habverővel. Egy serpenyőben annyi kókuszolajat hevítettem, hogy a serpenyő oldalán kb. 1,5 cm magasságig érjen. A haldarabokat beleforgattam a palacsintatésztába, ahonnan egyből az olajba kerültek. Mindkét oldalukat kb. 2-3 perc alatt arany barnára sütöttem, majd papírtörlőre szedtem őket.
Amíg a halak sültek, a kuszkuszt egy tálba szórtam, felöntöttem kétszer annyi mennyiségű forró vízzel, lefedtem, kb. 3 perc alatt meg is puhult. Megszórtam az aprított petrezselyemmel és a száraz serpenyőben megpirított kesudió-darabokkal.
Tálaláskor a kuszkuszt kis tálkákba tettem, amit előtte bevizeztem, hogy könnyen kijöjjön majd belőle. Belenyomkodtam, pár percig állni hagytam, majd fejjel lefelé rátettem a tányért, átfordítottam és szépen kicsúszott belőle a kuszkusz. Melléraktam a haldarabokat, közé pedig a tormás öntetet.
Vitaminbomba saláta
1 db fekete retek
1 db cékla
2 db csicsóka
1 kis doboz kefir
friss kapor
só, bors
Tetejére: 2-3 db főtt tojás
A retket, a céklát a csicsókát lereszeltem, egy tálba tettem, ráöntöttem a kefirt, a felaprított kaporral megszórtam, fűszereztem sóval és borssal majd összekevertem. A tetejére pedig egy főtt tojás került negyedekre vágva.
Fügés pohárkrém
25 dkg aszalt füge
1 marék dió
1 marék aszalt áfonya vagy mazsola
2 dl fehérbor (elhagyható)
3 evőkanál méz
fél mokkáskanál őrölt fahéj
Tetejére:
3 deci sűrű görög joghurt vagy vanília fagyi
1 csipet vaníliapor v vaníliarúd kikapart belseje
1 teáskanál Xilit (édesebb szájúak kedvéért, de enélkül is édes)
negyed citrom leve
A fügék tetejét bevagdostam és tűztem bele 1-1 darab diót, majd hőálló edénybe tettem őket. Mellészórtam a többi diót és az áfonyákat, majd megszórtam a fahéjjal, ráöntöttem a bort és egy fél deci vizet is és megcsorgattam mézzel.
180 fokra előmelegített sütőbe toltam, alufóliával lefedve negyed óráig sütöttem, majd a fóliát levéve még 10 percig, míg a dió megpirult. Oda kell rá figyelni, mert a dió könnyen megég.
A joghurtban elkevertem a vaníliaport, a nyírfacukrot és meglocsoltam citromlével, majd a meleg fügével tálaltam.
Mandulás-mandarinos koszorú
250 gr darált mandula
225 gr cukor(nálam fele-fele arányban nádcukor és xilit)
4 db nagy mandarin (nekem 5 kicsi)
1 tk sütőpor
6 db tojás
A mandarinokat egészben héjastól vízben megfőztem kb. két óra alatt. Én sem hittem el, de kell neki a két óra. Leszűrtem, kihűtöttem kicsit, a vizet kicsavartam belőlük és botmixerrel pürésítettem. A darált mandulát, a cukrot a sütőport és a felvert tojásokat összekevertem egy tálban, majd a végén a mandarinpürét is egyenletesen elkevertem benne. Kivajazott és lisztezett formába öntöttem a masszát majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütöttem, tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült-e.
FORRÁS: Pálmafa Project blog, Zsuzsi blogja