fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Receptek
Egészséges, könnyű receptek karácsonyra

Egészséges ünnepi menü: karácsonyi receptek

Karácsonyi menü főétellel, salátával és ínycsiklandó desszertekkel - egészséges kiadásban! Íme a bizonyíték, hogy az ünnepek idején is lehet jót, jól enni. Próbáld ki őket!

Karácsonyi menü főétellel, salátával és ínycsiklandó desszertekkel - egészséges kiadásban! Íme a bizonyíték, hogy az ünnepek idején is lehet jót, jól enni. Próbáld ki őket és oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy a Te kedvenc egészséges receptjeidet!

Halvacsora karácsonyra - Fogas Orly módra

Halvacsora szentestére, fogas karácsonykorA fogashoz:

2 tojás

2 dl sör

8 csapott evőkanál rozsliszt

só, bors

kókuszzsír a sütéshez

Az öntethez:

2 dl natúr joghurt

1 evőkanál apróra reszelt torma (lehet több is, ha csípősebben szeretitek)

1 teáskanál mustár

só, frissen őrölt bors

A körethez:

3 dl kuszkusz (vagy rizs)

1 kis csokor petrezselyem

1 marék kesudió vagy mandula

Először elkészítettem az öntetet, hogy legyen ideje összeérni az ízeknek. Egy tálba öntöttem a joghurtot, belereszeltem a tormát, belekanalaztam a mustárt, sóztam, borsoztam, összekevertem és a hűtőben várta további sorsát.

A halat megmostam, papírtörlővel megszárítottam, nagyobb csíkokra szeltem. Felvertem a tojást, beleszórtam a lisztet, majd a sört is beleöntöttem és csomómentesre kevertem egy habverővel. Egy serpenyőben annyi kókuszolajat hevítettem, hogy a serpenyő oldalán kb. 1,5 cm magasságig érjen. A haldarabokat beleforgattam a palacsintatésztába, ahonnan egyből az olajba kerültek. Mindkét oldalukat kb. 2-3 perc alatt arany barnára sütöttem, majd papírtörlőre szedtem őket.

Amíg a halak sültek, a kuszkuszt egy tálba szórtam, felöntöttem kétszer annyi mennyiségű forró vízzel, lefedtem, kb. 3 perc alatt meg is puhult. Megszórtam az aprított petrezselyemmel és a száraz serpenyőben megpirított kesudió-darabokkal.

Tálaláskor a kuszkuszt kis tálkákba tettem, amit előtte bevizeztem, hogy könnyen kijöjjön majd belőle. Belenyomkodtam, pár percig állni hagytam, majd fejjel lefelé rátettem a tányért, átfordítottam és szépen kicsúszott belőle a kuszkusz. Melléraktam a haldarabokat, közé pedig a tormás öntetet.


Vitaminbomba saláta

Saláta fekete retekből és céklábólHozzávalók 2 főre:

1 db fekete retek

1 db cékla

2 db csicsóka

1 kis doboz kefir

friss kapor

só, bors

Tetejére: 2-3 db főtt tojás

A retket, a céklát a csicsókát lereszeltem, egy tálba tettem, ráöntöttem a kefirt, a felaprított kaporral megszórtam, fűszereztem sóval és borssal majd összekevertem. A tetejére pedig egy főtt tojás került negyedekre vágva.


Fügés pohárkrém

fuges_poharkremHozzávalók 4-5 főre:

25 dkg aszalt füge

1 marék dió

1 marék aszalt áfonya vagy mazsola

2 dl fehérbor (elhagyható)

3 evőkanál méz

fél mokkáskanál őrölt fahéj

Tetejére:

3 deci sűrű görög joghurt vagy vanília fagyi

1 csipet vaníliapor v vaníliarúd kikapart belseje

1 teáskanál Xilit (édesebb szájúak kedvéért, de enélkül is édes)

negyed citrom leve

A fügék tetejét bevagdostam és tűztem bele 1-1 darab diót, majd hőálló edénybe tettem őket. Mellészórtam a többi diót és az áfonyákat, majd megszórtam a fahéjjal, ráöntöttem a bort és egy fél deci vizet is és megcsorgattam mézzel.

180 fokra előmelegített sütőbe toltam, alufóliával lefedve negyed óráig sütöttem, majd a fóliát levéve még 10 percig, míg a dió megpirult. Oda kell rá figyelni, mert a dió könnyen megég.

A joghurtban elkevertem a vaníliaport, a nyírfacukrot és meglocsoltam citromlével, majd a meleg fügével tálaltam.


Mandulás-mandarinos koszorú

Mandulás mandarinos sütemény karácsonyraHozzávalók:

250 gr darált mandula

225 gr cukor(nálam fele-fele arányban nádcukor és xilit)

4 db nagy mandarin (nekem 5 kicsi)

1 tk sütőpor

6 db tojás

A mandarinokat egészben héjastól vízben megfőztem kb. két óra alatt. Én sem hittem el, de kell neki a két óra. Leszűrtem, kihűtöttem kicsit, a vizet kicsavartam belőlük és botmixerrel pürésítettem. A darált mandulát, a cukrot a sütőport és a felvert tojásokat összekevertem egy tálban, majd a végén a mandarinpürét is egyenletesen elkevertem benne. Kivajazott és lisztezett formába öntöttem a masszát majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütöttem, tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült-e.


FORRÁS: Pálmafa Project blog, Zsuzsi blogja

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
5 tipp, amivel elkerülheted a puffadást az ünnepek alatt
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér