Ez egy hosszabb előkészületet igénylő sütemény, de megéri rászánni az időt, mert tartós, elkészítés után is eláll még napokig, és elképesztően finom! A sütőre nem lesz szükséged, csak hűteni kell. Gluténmentes, laktózmentes, fehérjedús gyümölcsös álomtorta!
Hozzávalók (12 főre):
Torta alaphoz:
- 8 db nagyszemű, magozott datolya
- 1 bögre kesudió, vagy dió
- 1 adag áfonyás Vegan Prot3in Triplex
- 1 evőkanál kókusztej
- fél teáskanál só
A "sajtos" krémhez:
– Fél bögre kesudió (ezt kell 1 éjszakára, de min. 3-4 órára beáztatni)
– 200 g friss (vagy fagyasztott) áfonya
- 1 adag áfonyás Vegan Prot3in Triplex
– 100 ml juharszirup (vagy más édesítő)
– 1/3 bögre kókuszolaj
- 2/3 bögre konzerves kókusztej (használd bátran a krémesebb "fölét", amivel a konzervnyitáskor találkozol)
– 2 db lime reszelt héja és frissen facsart leve
– Édesítőszer ízlés szerint (juharszirup, agave szirup)
Elkészítés:
Áztasd vízben a kesudiót 1 éjszakára, vagy 2-3 órára. Ha a datolyád már nem kellően friss és ragadós, áztasd be azt is 10 percre. Tedd aprítógépbe a datolyát és zúzd össze. Vedd ki a masszát a gépből, majd tedd bele a kesudiót és daráld krémesre azt is. Ezután add hozzá ismét a datolyamasszát, a kókusztejet, az 1 adag proteint és a sót. Ha túl nedvesnek érzed, adj hozzá még 1 kis kesut, vagy protein port. Folpackkal bélelj ki 1 kapcsos tortaformát, vagy muffinformát, nyomkodd jól bele a masszát és tedd be a fagyasztóba 10-20 percre.
A krém elkészítéséhez szűrd le a vizet a kesudióról, majd az áfonya kivételével tedd a kesudiót az összes krém-összetevővel egy aprítógépbe és dolgozd össze, amíg teljesen krémes nem lesz. Ha túl sűrűnek érzed, adj még hozzá 1 kis kókusztejet. Felezd meg az áfonya-adagod, a felét tedd hozzá a krémhez, és kicsit dolgozd össze - vagy csak keverd bele, ha inkább egészben szeretnéd benne hagyni. Kóstold meg, hogy elég édesnek érzed-e, ha nem, adj hozzá még édesítőt. Öntsd az alapra a krémet, majd tedd vissza a fagyasztóba 4-5 órára.
Tálalás előtt tedd rá a maradék áfonya-szemeket, vagy készíts áfonyaöntetet (ez utóbbihoz 20-30 dkg szükséged. Az áfonyát 1 evőkanál juharsziruppal, 2 evőkanál vízzel és 1 kis juharsziruppal tedd fel főni közepes lángon, kb 10 percre. Hagyd kihűlni és csak közvetlenül tálalás előtt öntsd a tortára).
A kép csak illusztráció! A recept alapján elkészített torta külleme különbözhet a képen látottól.