Egy igazi ínyencséget hoztam most Nektek, a különleges Ajo blanco nevű, főzés nélkül készíthető levest. A leves neve szó szerint fehér fokhagymát jelent ("áhó blankó" a helyes kiejtés). Nyáron Andalúziában szinte mindenhol találkozhatsz vele. Lehet, hogy furcsának hangzik a mandula-fokhagyma párosítás, de amint megkóstolod, szerintem Te is azt fogod érezni, amit én is éreztem: hol volt eddig ez a leves az életemből?! :-) Vendégek elkápráztatására is tökéletes fogás, nem beszélve arról, hogy csupa egészséges alapanyagból készül. A fokhagyma, a szőlő, a mandula egyaránt jót tesz a szív-és érrendszernek, ezért is érdemes rendszeresen beiktatni a menübe. A fokhagyma ráadásul kiváló baktériumok ellen, immunerősítőnek is! Ugye sikerült meggyőznöm arról, hogy kipróbáld? :-)
Hozzávalók 2 főre:
10 dkg héj nélküli mandula
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb szelet kenyér v kifli (nálam tönköly kifli)
1 fürt szőlő
2 evőkanál olívaolaj
1 mokkáskanál fehérborecet
só, bors
Elkészítés
A mandulát ledaráltam, a kiflit széttépkedtem és 10 percre vízbe áztattam, a szőlőt leszemeztem. Ajánlatos félbevágni és kimagozni, de mivel apró szemű szőlőt vettem ezt most nem tettem meg… Ezután egy turmixba tettem az őrölt mandulát, a kinyomkodott kiflidarabokat, sót, borsot, olívaolajat, fehérborecetet, belereszeltem a fokhagymákat is, majd felöntöttem kb. két deci vízzel és simára turmixoltam. Inkább kevesebb vizet öntsünk bele először, aztán lehet hígítani a kívánt sűrűségre. Ezután a levest behűtöttem, majd tálalás előtt szórtam a tetejére a szőlőszemeket, mandulát valamint néhány csepp olívaolajat.
Forrás: Pálmafa Project Blog, Zsuzsi blogja