Van, hogy az ember nagyon enne valami olyat, amit nem lehet - mondjuk világnézeti vagy egészségügyi okokból. Elég például egy tejallergia diagnózis, és máris kikerül egy csomó megszokott étel a képből. Pláne ha vegán étrendre tér át! De hogyan lehet tojás és tejtermék nélkül egy túró és tojás alapú ételt elkészíteni? Minden megoldható - persze azért egy kis nyitottságra és képzelő erőre is szükség lesz mind a készítés, mind az evés alatt - de a végeredmény kétségtelenül nagyon finom ;)!
Hozzávalók:
a gombóchoz:
- 1 csésze kukoricadara
- 2 csésze növényi tej
- 1 csapott evőkanál nádcukor
- 1 csipet só
- fél citrom lereszelt héja (használj bio citromot, de el is hagyhatod)
- 1 kávéskanál bourbon vanília (elhagyható)
- 2 evőkanál mandula- vagy kesukrém (el is hagyható, de lisztté darált magot is használhatsz)
- 1 adag vaníliás Vegan Protein Triplex
a morzsához:
- 1/2 - 1 csésze panírmorzsa (használhatsz GM morzsát vagy pirított durvára őrölt mandulát)
- 1 evőkanál nádcukor
Elkészítés:
Egy forralóban vagy kis lábasban tedd fel a növényi tejben főni a darát, gyakran kevergesd. Ha félig felszívta a folyadékot, tedd bele a cukrot és a sót, készíts belőle egy jó tömény tejbegrízt. Ha kész, húzd le a tűzről, keverd bele a mandulát és ha már nem forró, a fehérjeport és a citromhéjat is.
Közben száraz serpenyőben közepes tűzön pirítsd meg a morzsát vagy darált magot, majd ha lehúztad a tűzről, keverd bele a cukrot. A kihűlt masszából vizes kézzel formálj golyókat és hempergesd meg a morzsában.
Aki igazán hagyományos ételre vágyik, eheti a gombócokat citromos-vaníliás-cukros növényi joghurttal, de nagyon finom erdei gyümölcsszósszal vagy bogyós gyümölcslekvárral is (ez a legkevésbé diétás variáció). Jó étvágyat hozzá!