fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Receptek
Recept: glutén-és laktózmentes fánk

Recept: glutén- és laktózmentes fánk

Ha farsang, akkor fánk. De el lehet készíteni gluténmentesen? Zsuzsi bebizonyította, hogy igen. Ha a forma kevésbé számít mint az íz, akkor próbáld ki ezt a glutén- és laktózmentes változatot, ráadás egészséges lekvárhelyettesítő a receptben. Farsangi fánk lisztérzékenyeknek is!

Recept: glutén-és laktózmentes fánkHa farsangi időszak, akkor fánk - de hogyan lehet egészségesebbé tenni ezt a nehéz édességet? Dobd fel lekvár helyett egy könnyű gyümölcspürével - például alma, körte és gyömbér felhasználásával, de kísérletezhetsz bármilyen gyümölccsel, ami éppen van otthon. Ezt a fánkot ráadásul glutén-és laktózérzékenyek is fogyaszthatják, így senki sem marad ki a jóból! :-) Jó étvágyat hozzá!

Hozzávalók:

200 g rizsliszt

100 g kölesliszt (darált köles)

50 g hajdinaliszt(darált hajdina)

10 g élesztő

2,5 deci (növényi) tej

1 tojás

25 g kókuszolaj ( vagy vaj)

45 g nádcukor

kókuszolaj a sütéshez

A  „lekvárhoz”:

1 alma

1 körte

1 teáskanál reszelt gyömbér

1-2 kanál főtt v sült sütőtök (elhagyható)

pár csepp citromlé

édesítéshez ízlés szerint méz

Elkészítés:

A liszteket összekevertem az élesztőt és egy nagy csipet nádcukrot elmorzsoltam a meleg, de nem forró kókusztejben. Letakarva langyos helyre tettem kb. 10 percre míg az élesztő felfutott.

Felolvasztottam a vajat, a liszteket összekevertem a cukorral. Mikor az élesztő felhabosodott a tej felszínén, beleöntöttem a liszt közepébe, majd hozzáadtam a tojást és a kókuszolajat is és kézzel alaposan összedolgoztam. Ha túl híg a massza akkor rizslisztet szórjatok még hozzá. Lágy, de nem folyós állagúnak kell lennie. A kelesztés alatt még sűrűsödni fog. Kb. fél órára langyos helyre tettem egy konyharuhával lefedve.

Amíg a tészta kelt, lereszeltem az almát, a körtét és a gyömbért, hozzáadtam a tököt és leturmixoltam, végül pár csepp citromlével meglocsoltam.

A megkelt tésztát egy nagy evőkanállal forró olajban, mindkét oldalán kb. 3-3 perc alatt megsütöttem, majd papírtörlőre szedtem. Frissen az igazi!


Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér