Ha farsangi időszak, akkor fánk - de hogyan lehet egészségesebbé tenni ezt a nehéz édességet? Dobd fel lekvár helyett egy könnyű gyümölcspürével - például alma, körte és gyömbér felhasználásával, de kísérletezhetsz bármilyen gyümölccsel, ami éppen van otthon. Ezt a fánkot ráadásul glutén-és laktózérzékenyek is fogyaszthatják, így senki sem marad ki a jóból! :-) Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók:
200 g rizsliszt
100 g kölesliszt (darált köles)
50 g hajdinaliszt(darált hajdina)
10 g élesztő
2,5 deci (növényi) tej
1 tojás
25 g kókuszolaj ( vagy vaj)
45 g nádcukor
kókuszolaj a sütéshez
A „lekvárhoz”:
1 alma
1 körte
1 teáskanál reszelt gyömbér
1-2 kanál főtt v sült sütőtök (elhagyható)
pár csepp citromlé
édesítéshez ízlés szerint méz
Elkészítés:
A liszteket összekevertem az élesztőt és egy nagy csipet nádcukrot elmorzsoltam a meleg, de nem forró kókusztejben. Letakarva langyos helyre tettem kb. 10 percre míg az élesztő felfutott.
Felolvasztottam a vajat, a liszteket összekevertem a cukorral. Mikor az élesztő felhabosodott a tej felszínén, beleöntöttem a liszt közepébe, majd hozzáadtam a tojást és a kókuszolajat is és kézzel alaposan összedolgoztam. Ha túl híg a massza akkor rizslisztet szórjatok még hozzá. Lágy, de nem folyós állagúnak kell lennie. A kelesztés alatt még sűrűsödni fog. Kb. fél órára langyos helyre tettem egy konyharuhával lefedve.
Amíg a tészta kelt, lereszeltem az almát, a körtét és a gyömbért, hozzáadtam a tököt és leturmixoltam, végül pár csepp citromlével meglocsoltam.
A megkelt tésztát egy nagy evőkanállal forró olajban, mindkét oldalán kb. 3-3 perc alatt megsütöttem, majd papírtörlőre szedtem. Frissen az igazi!
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog