Hihetetlen, de mégis igaz! Ez a süti mindent ötvöz, amire az embernek szüksége van - karamellás-mogyoróvajas ízű brownie ropogós, csokis réteggel a tetején az érzékeknek - és egészséges tápanyagok a szervezetnek! Hamar összedobható nyers-vegán desszert, ha valami igazán ütősre vágynál...
Hozzávalók:
a "tésztához":
- 2 csésze datolya (ne a cukorszirupos változatot vedd!)
- 2 csésze dió
- 3/4 csésze keserű kakaópor
- egy csipet só
- kb. 2 evőkanál víz
- 1 adag csokoládés Vegan Prot3in Triplex
a tetejére:
- 100 g (vegán) étcsoki durvára törve
- 1/2 csésze mogyoróvaj
- 1 csésze puffasztott rizsszem vagy quinoa
- 1 evőkanál kókuszolaj
Elkészítés:
Ha száraz a datolya, amit használsz, áztasd 10 percre meleg vízbe, hogy megpuhuljanak, aztán öntsd le róluk a vizet.
Először a diót tedd az aprítóba és daráld meg vele. Ha ez kész, akkor mehet a gépbe a "tészta" többi hozzávalója. A vizet kanalanként add hozzá, csak annyit, hogy a massza ne legyen folyós egy kicsit sem, de össze tudjon állni. Aztán a masszát nyomkodd egy sütőpapírral bélelt edénybe - oszlasd el egyenletesen, - majd tedd félre a hűtőbe, és állj neki a csokiréteg készítésének!
Olvaszd meg egy kis edényben közepes lángon a csokit, kókuszolajat és a mogyoróvajat. Addig kevergesd, amíg krémes-selymes, homogén állaga nem lesz. Vedd le a tűzről és óvatosan keverd bele a puffasztott rizst vagy quinoát.
Vedd ki a hűtőből a sütidet és öntsd a tetejére a csokiréteget - spatulával egyenletesen el tudod oszlatni rajta. Ha igazán mutatós, ünnepi sütit szeretnél készíteni, a végén a tetejét még megszórhatod összetört magokkal, aszalt gyümölcs darabokkal vagy akár kandírozott narancshéjjal. Tedd vissza az egészet a hűtőbe, amíg megszilárdul a felső réteg.
Jó étvágyat hozzá!
Eredeti recept forrása:
foodnetwork.ca