Könnyű és gyors nyári ebédre vagy vacsorára vágysz, de nem szereted magában a salátát? Növelni szeretnéd a zöldségfogyasztásod? Esetleg kipróbálnál valamilyen húsmentes receptet, amivel nem lehet mellényúlni? Ezekben az esetekben (is) tökéletes választás a valamilyen salátával és minden egyéb jóval megtömött pita, tortilla vagy wrap. Sajnos a boltban kapható lapok és piták általában tele vannak mindenféle adalékanyaggal és E-vel, hogy hónapokig elálljanak a polcon. Pedig néhány perces munkával azok is, akik konyhában legkevésbé otthonosan mozognak, meg tudják gyúrni ezt a szuperegyszerű tésztát. Most a saját jól bevált, borsó fehérjével készült változatunkat osztjuk meg veled és tippeket is arra, mivel töltheted!
Hozzávalók:
2 laphoz:
- 100 g liszt
- 20 g natúr borsó fehérje
- 1/2 mokkáskanál só
- 2 evőkanál olaj
- kb. 1/2 dl langyos víz
Tölteléknek:
- 2 evőkanál hummusz (csicseriborsó krém)/ fűszeres tejföl, fűszeres krémsajt/ görög joghurt
- pár szelet sült vagy grillezett padlizsán
- 1-2 nagy marék saláta
- pár szem koktélparadicsom
Elkészítés:
A lap száraz hozzávalóit keverd össze egy tálban, majd add hozzá az olajat. A langyos vizet kezd el fokozatosan adagolni hozzá gyúrás közben, lehet, hogy nem kell hozzá a 0,5 dl. Akkor jó a tészta, ha gyurma állagúra sikerül összedolgozni. Formázz a tésztából 2 egyforma gombócot, aztán nyújtsd ki őket sodrófával olyan vékonyra, amilyenre csak tudod. Kb. 30 cm átmérőjű, kör alakú lap lesz belőle. Száraz, forró serpenyőben süsd barna foltosra mindkét oldalát a tortilláknak. Kend a lapokra a hummuszt/tejfölt/joghurtot, töltsd meg őket a padlizsánszeletekkel, salátával, és a félbevágott paradicsomokkal és már ehetsz is.
Természetesen lehet bárhogy variálni a tölteléket. Tehetsz bele pluszban avokádót, padlizsán helyett sült gombát vagy tofut, esetleg zöldségfasírtot. Zöld saláta mellett mehet bele gyufaszálra vágott répa, cékla, vékony csíkokra vágott paprika, hagyma. Használd a fantáziád és azt, ami éppen van otthon. Egészségedre!