Gyors, pikáns, üde egytálétel recept, rengeteg zöld hozzávalóval!
Eredetileg nem terveztem megosztani ezt az ételt, az elkészítésekor egyetlen cél vezérelt: hogy minél előbb összedobjam a másnapi ebédemet. A végeredmény viszont annyira jól sikerült, hogy úgy döntöttem, mégis leírom a receptet, hátha valaki másnak is épp egy gyorsan elkészíthető, laktató, zöldséges ételre szottyan kedve. A menta talán furcsán hangzik elsőre, de hidd el, igazi pikáns ízbombává varázsolja az ételt, emellett ráadásul emésztést serkentő hatással bír (egyébként kifejezetten puffadásra is javasolt). A titok annyi, hogy tényleg csak keveset használj belőle, ne ess túlzásba. :-) Próbáld ki!
Hozzávalók 2 adaghoz:
fél zacskó tészta (fussili vagy penne)
fél csomag zöld spárga
20 dkg zöldborsó
fél fej lila hagyma
10 dkg fetasajt
1 fél zöld citrom leve
só, bors
1-2 evőkanál friss petrezselyem
3-4 darab mentalevél
Elkészítés:
Egy lábosban vizet forraltam, közben a spárgákat megmostam, a végüket meghajlítottam és ami letört azt kidobtam, mert fás. A hosszabbik részét pedig feldaraboltam. Majd forrásban lévő enyhén sós vízbe dobtam őket kb. 10 percre. Ezalatt megpucoltam a zöldborsót, felaprítottam a mentát, a petrezselymet, felkarikáztam a lila hagymát és felkockáztam a fetát. Mikor a spárga megpuhult leszűrtem, de a főzővizét megtartottam, visszatettem a gázra, majd mikor ismét forrni kezdett, beleszórtam a zöldborsószemeket kb. negyed órára.
Addig a mentát, petrezselymet, spárgát, lila hagymát, fetát egy tálba tettem, ráfacsartam egy fél zöld citrom levét, sóztam, borsoztam és kevés olívaolajat is öntöttem rá. Mikor a zöldborsó is megfőtt, azt is leszűrtem, de a főzővizet ezúttal is megtartottam és már tettem is vissza a gázra, hogy a tésztát kifőzzem. A borsókat közben a többi hozzávalóhoz öntöttem és nagyjából összekevertem az egészet. Mikor a tészta is megpuhult, leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem és összeforgattam a zöldségekkel. Nyugodtan fűszerezzük még ilyenkor, ha valami hiányzik belőle.
Hidegen, melegen, langyosan egyaránt finom.
TIPP: Ha marad még spárgád és borsód, azokat főzés után egy kis reszelt fokhagymával, 1-2 db felaprított mentalevéllel, sóval, borssal, 1 kiskanál zöld citrom levével, kevés olívaolajjal turmixold simára és kész is az ízletes kencefice, amit kenhetsz pirítósra, kenyérre. Kitűnő reggelire is!
Forrás: Pálmafa Project Blog, Zsuzsi blogja