Ismét klasszikusokat alkottam újra - fasírt zöldségből a klasszikus sültkrumpli köret helyett jó kis édesburgonya hasábokkal! A manapság egyre divatosabb coleslaw salátának is elkészítettem egy könnyedebb, citrusosabb változatát, amely nem olyan kalóriadús, így diétába is beilleszthető. Azért emeltem ki a receptben, hogy azuki (vagy adzuki) babot használtam, mert ez egy különleges fajta (de bioboltokban könnyen beszerezhető) - sokkal kevésbé puffaszt, sőt, a részemről én egyáltalán nem éreztem, hogy megterhelné az emésztést. Természetesen sima babbal is helyettesíthető! A hüvelyes zöldségek mindegyike fehérjében is gazdag, így a bab is - ezért hiába nem húsból készült ez a fasírt, hidd el, ugyanolyan laktató lesz! Egészségedre! :-)
Hozzávalók:
30 dkg adzuki bab (sima fekete bab is jó)
2 tojás
1 evőkanál bármilyen liszt v 1 mokkáskanál útifű maghéj
1 duci gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt római kömény
só, bors
Körethez:
édesburgonya, só, bors, kókuszolaj
Salátához:
fél kelkáposzta (vagy fejes káposzta)
3 db mandarin
1 kis doboz kefir vagy natúr joghurt v tejföl
kis kanál mustár
pár csepp citromlé v almaecet
só, bors
+ízlés szerint répa, lereszelve
Elkészítés:
A babot előző este beáztattam, másnap puhára főztem, leszűrtem. Hozzáreszeltem a fokhagymát, fűszereztem, botmixerrel pürésítettem. Nem baj, ha kicsit darabos marad.
Egy kisebb serpenyőben kb. 2 evőkanál kókuszolajat felforrósítottam, majd kb. 5 cm-es korongokat formáztam a babpüréből és mindkét oldalán kb. 5-5 perc alatt megsütöttem őket.
Ezalatt az édesburgonyát meghámoztam, hasábokra vágtam és 200 fokos sütőben kevés kókuszolajjal meglocsolva megsütöttem, majd sóztam, borsoztam.
A kelkáposztát felszeltem, a mandarint gerezdekre szedtem és félbevágtam, elkevertem a mustárt a kefirben és hozzákanalaztam a káposztához és mandarinhoz, majd összekevertem, pici só, pici bors pár csepp citromlé és kész.
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog