Úgy is szoktam nevezni ezt a receptet, hogy a "rántott sajt kánikula verziója", de a rántott az valóban erősen idézőjeles, ugyanis konkrét olajban kisütés nem történik. Mégis, ha valami hasonló ízvilágra vágysz, akkor ez tökéletes alternatíva lehet. A recept jellege miatt mindenképp lágy, fehér sajtokat érdemes választani, trappistával ez sajnos biztosan nem fog működni. A gyümölcsök abszolút passzolnak hozzá, de ebben is nyugodtan légy merész, kísérletezz a körettel, szósszal egyaránt! Íme az én verzióm:
Hozzávalók:
kecskesajt v fetasajt v Anikó sajt
darált dió
áfonya
Köretnek:
köles
ribizli
kakukkfű (elhagyható)
só, bors
Elkészítés:
A sajtot vastag ujjnyi szeletekre vágtam, beleforgattam a darált dióba, óvatosan rányomkodtam a diómorzsát. Ha van kedvetek a diót pár perc alatt száraz serpenyőben meg lehet pirítani, azt ad még egy plusz ízt hozzá.
Kifőztem a kölest dupla mennyiségű enyhén sós vízben, beleszórtam a ribizliszemeket, és a friss kakukkfüvet.
Az áfonyaöntethez a lehető legnatúrabb verziót választottam: az áfonyát leturmixoltam egy botmixerrel - néhány egész darabot félretehetsz és beleteheted turmixolás után.
Ha úgy döntesz, hogy a köretet nem csinálod túl fűszeresre, viszont a szószt édesebben szeretnéd, akkor adhatsz hozzá 1 kevés stevia-t, egy kevés reszelt citromhéjat és fahéjat is. Van még további verzió is: ha melegen szeretnéd kipróbálni a szószt, akkor az előbbi verzióhoz adj még 1 dl. frissen facsart narancslevet vagy almalevet, majd kezdd el főzni az öntetet. Amikor már forr, adj hozzá 1 kis étkezési keményítőt, és esetleg egy teáskanál kókuszolajat is, hogy krémesebb legyen az állaga.
Ezután mindent egy tányérra tettem és jól megettem :)
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project blog