Nincs is jobb egy bevált, ezerszer kipróbált családi receptnél. Már a nagymamák titka is igazi kincs, ez az éltető finomság viszont egyenesen a dédi konyhájából érkezett! A tavaszi zöldségek tökéletes harmóniája ez a leves, koronázd meg vele a vasárnapi ebédet!
Hozzávalók:
- 2 közepes sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 kisebb zellergumó
- 1 közepes karalábé
- 2 kisebb burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só (ízlés szerint)
- 3 tk. ételízesítő
- leveskocka
- 4 evőkanál olaj (olíva-vagy napraforgóolaj)
- kb. 2 l víz
- lestyánlevél, petrezselyemzöld
Elkészítés:
A zöldségeket meghámozzuk, tetszőleges alakúra vágjuk. Egy edénybe beleöntjük az olajat és kb. 3 dl vizet. Ezután a sárgarépát rakjuk alulra, erre helyezzük a többi zöldséget, végül az alsó héját megtartó hagymafejet (egészben). Sózzuk, és ételízesítővel megszórjuk. Elkezdjük párolni. Mindig csak annyi vizet öntünk rá, amennyit magukba szívtak a zöldségek. Ne kevergessük. Eközben a maradék vízben felfőzzük a leveskockát, majd amikor majdnem puhák a zöldségek, felöntjük a levest. Összefőzzük és cérnametélttel tálaljuk.
Forrás: Dankóné R. Magdolna blogja