Az ajvár igazi ínyenc pástétom, amit aztán "alapként" is felhasználhatunk, akár pörköltek vagy tésztaszószok készítésekor is.
Hozzávalók:
- 1 kg kápia paprika
- 2 nagyobb vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 4 ek. 100% extra szűz olívaolaj
- 5-6 tk. rozmaring
- 2-3 ek. sörélesztőpehely
- *2 ek. majonéz, fokhagymás
Elkészítés:
A paprikákat megmossuk, és 2 ek. olajjal kikent tepsibe tesszük, a tetejüket további 1 evőkanál olajjal locsoljuk meg, és 170 fokon megsütjük, közben forgassuk. (Kb. 40-45 perc alatt sülnek készre). Majd fedjük le egy konyharuhával, és a gőz hatására, miután kihűlt, könnyen le tudjuk szedni a paprika héját. Miközben hűtjük, hámozzuk meg a hagymát és kockázzuk fel. 1 ek. olaj és ugyanennyi víz keverékén pároljuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a felaprított (vagy átnyomott fokhagymát), a meghámozott, magházától megfosztott és összeturmixolt paprikákat, és fűszerezzük rozmaringgal, sóval, majonézzel, és sörélesztőpehellyel. Ez utóbbi magas B-vitamin tartalma miatt elengedhetetlen élelmiszer (különösen ha valaki állati eredetű termék mentesen táplálkozik), másrészt remek ízt kölcsönöz az ételeknek. Ez a pástétom pl. krémesebb, pikánsabb lesz tőle. Kenyérre kenve tálaljuk, de finom tésztára téve is, amolyan "szószként".
Forrás: Dankóné R. Magdi blogja
Állati termék mentes táplálkozás esetén a majonéz helyettesíthető:
tojás nélküli , növényi majonézzel.