Grill ételt nem csak a parázson készíthetsz vagy akkor, ha tűzrakóhely van a kertedben. Ezt a zöldségnyársat sütőben is megcsinálhatod, de akár serpenyőben is készre sütheted. Próbáld ki serpenyőben - vagy szintén sütőben - sült pizzakenyérrel körítve!
Hozzávalók a nyárshoz:
- Pár szelet padlizsán 2 cm-es kockákra vágva
- Néhány szem (shitake) gomba
- piros és zöld kaliforniai paprika felkockázva
- lilahagyma szeletek
- só, bors, grill- vagy zöld fűszer
- olaj
Hozzávalók a pizzakenyérhez:
- 100 g liszt
- 15 g Natúr Borsó fehérje
- 1 nagy csipet só
- 1/2 teáskanál szárított élesztő
- 1/2 teáskanál cukor
- 1 teáskanál olaj
- kb. 0,8 dl víz
- 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
- + pár csepp olaj a kenéshez
Elkészítés:
A pizzakenyér száraz hozzávalóit keverd el, aztán add hozzá a vizet és az olajat. Jól gyúrd át és tedd félre egy kicsit kelni. Amíg a tészta pihen, a feldarabolt zöldségeket felváltva szúrd fel egy hústűre vagy bambusz saslik nyársra (ilyet könnyen beszerezhetsz nagyobb élelmiszerboltokban). Szerintünk a legfinomabb úgy, ha minden zöldségkocka közé kerül egy hagymaszelet ;)... Ha kész vannak a nyársak, sózd, borsozd és fűszerezd őket ízlés szerint és locsold meg őket kevés olajjal. Sütheted serpenyőben vagy sütőben is, tepsiben. Sütőben kevesebbet kell foglalkoznod vele amíg sül (kb. fél óra 200°C-on), serpenyőben viszont gyorsabban kész van. Néha forgasd meg, bármelyik elkészítési módot is választod.
A félretett tésztát vedd elő gyúrj belőle egy nagy vagy 2 kisebb golyót, majd nyújtsd ki őket. Nem kell tökéletesen egyforma vékonynak lennie mindenhol és papírvékonynak, elég, ha kézzel lapítod ki amennyire csak tudod. Így nem kell a sodrófát mosogatni és szép rusztikus lesz a pizzakenyér. Tedd be 200°C-ra melegített sütőbe kb. 15 percre sütőpapírral bélelt tepsiben, vagy száraz serpenyőben süsd készre mind a két oldalát. Megkenheted zúzott fokhagymás olajjal a tetejét ha félig kész - úgy az igazi! Jó étvágyat hozzá!