Újabb nyári kedvenc: az ajvár. Az ajvárnak is rengeteg változata létezik, most egy padlizsános verziót osztunk meg veletek. Használhatjátok grillezett ételek mellé, de nagyon finom pirítósra kenve, vagy zöldségekhez mártogatósnak is. Sőt, ha véletlenül elmérted az adagot és túl sokat csináltál, még télire is eltehető - csak olyankor érdemes még össze is főzni az egészet, mielőtt üvegbe teszed őket, mintha lekvárt készítenél! Lássuk tehát a receptet:
Hozzávalók 1 közepes üveghez:
1 db padlizsán
3 nagyobb kápia paprika
1 tv paprika
2 gerezd fokhagyma
só, bors
Elkészítés:
A padlizsánt hosszában félbevágva húsával lefelé, a paprikákat pedig egészben tettem egy sütőpapírral borított tepsire és 180 fokon kb. 25 perc alatt puhára sütöttem őket. Mikor kívül kezd feketedni a héjuk, kissé ráncosak lesznek és összeesnek, na akkor jók.
Kicsit hűlni hagytam őket, majd a padlizsán húsát egy fakanállal kikapartam, a paprika héját lehúztam és egy tálba tettem őket, hozzáadtam az aprított fokhagymát, sót, borsot és botmixerrel pürésítettem. Üvegbe töltöttem és már ehető is tulajdonképpen, aztán mehet a hűtőbe.
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog