Sokan ragaszkodnak még mindig az igazi, kemény vonalas magyar konyhához, olajos, húsos ételekhez. Egy kis csavarral ezek a megterhelő fogások is elkészíthetők sokkal egészségesebb és "zöldebb" kivitelben. Ez a recept egy szív- és érrendszer kímélő - és nem utolsó sorban pénztárca kímélő változat, darált hús helyett lencséből.
Hozzávalók:
- 40 dkg lencse
- 2 db kisebb édesburgonya vagy répa
- 2 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- pár szál medvehagyma vagy újhagyma is mehet bele
- 2 evőkanál tökmagliszt (más liszt is jó, de lehet 1 kanál liszt és 1 kanál borsófehérje is)
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál majoranna
- babérlevél
- só, bors
Töltelékhez:
- 4 db kemény tojás
Elkészítés:
A lencsét a babérlevéllel enyhén sós vízben feltettem főni, kb. annyi vízben, amennyi 2-3 ujjnyival ellepte, mikor a lencse félig megpuhult, hozzáadtam a felkockázott édesburgonyát. Közben megfőztem a tojásokat.
Mikor a zöldségek megfőttek, leszűrtem róla a vizet, kivettem a babérleveleket, majd befűszereztem, hozzáadtam a tökmaglisztet, felvert tojásokat, apróra vágott hagymákat és egy botmixerrel összeturmixoltam. Nem kell teljesen simára, nyugodtan maradhat kicsit darabbos, jobb is lesz úgy a fasírt.
Ezután egy őzgerincformát kókuszolajjal kicsit kikentem, majd belekanalaztam a masszát, először csak a forma feléig. Ezután hosszában végig belehelyeztem a tojásokat, majd befedtem őket a lencse másik felével. Elsimítottam a tetejét és a hűtőbe tettem este, majd csak másnap délelőtt toltam be a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 40 percre. Ha kicsi kihűlt. akkor ki lehet óvatosan borítani és szeletelni. Hidegen is nagyon finom!
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog