Egyik legnagyobb csábítás vegán életmód mellett ellenállni egy jól elkészített, illatos pizzának - aranybarnára pirult, mégis nyúlós sajttal a tetején... Ha találtál olyan márkájú vegán sajtot, amit szeretsz, szerencsés vagy. Nekünk eddig nem sikerült. Viszont sikerült olyan pizzaszószt kreálni, ami magában is annyira finom, hogy a sajt nem is hiányzik a tetejéről. Ráadásul a tésztába csempésztünk egy kis proteinport, hogy ne csak szénhidrátból álljon az egész fogás. Egy nagy adag salátával tökéletes ebéd, vagy vacsora lehet belőle!
Hozzávalók:
(a tésztához)
- 230 g liszt
- 30 g natúr borsó fehérje
- 1 csapott teáskanál só
- 1/2 teáskanál cukor
- 1/4 zacskó szárított élesztő
- 1-2 evőkanál olaj
- víz
(a szószhoz)
- 50 g olajos szárított paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl paradicsompüré
- 1 marék fenyőmag
- pár csepp olaj
- 1 evőkanál élesztőpehely (elhagyható)
- só, bors, oregánó/bazsalikom ízlés szerint
(a tetejére - opcionális)
- lilahagyma vagy póré csíkokra vágva
- olajbogyó
- pirított gombaszeletek
- csíkokra vágott zöld kaliforniai paprika
- félbevágott koktélparadicsomok
- egy marék fenyőmag
- egy marék rukkola (ezt csak ha kivetted a sütőből, akkor halmozd rá)
- bármi, amit szeretsz a hagyományos pizzán
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit öntsd egy keverőtálba ás kicsit keverd össze. Majd kezdj fokozatosan adagolni hozzá langyos vizet. Annyi víz kell, amennyit felvesz a liszt. Jól gyúrható masszát kell kapj, lágyabb gyurmához hasonlót. Öntsd hozzá az olajat és jó alaposan dolgozd össze, gyúrd át a tésztát. Kicsit félreteheted pihenni, de ha már nagyon éhes vagy, ezt a lépést kihagyhatod. Sütőpapíron nyújtsd ki a tésztát kb. fél centi vastagságúra és azzal együtt tedd át a tepsibe vagy sütőtálra.
A szószhoz reszeld le a fokhagymát és kevés olajon pirítsd illatosra, aztán öntsd fel a paradicsomszósszal, fűszerezd, sózd, borsozd és rottyants egyet rajta. Nem kell főzni, 2 perc alatt kész is. Turmixold össze a fűszeres paradicsomszószt a szárított paradicsommal és fenyőmaggal, keverd bele az élesztőpelyhet, ha azt is használsz.
Már csak annyi a dolgod, hogy 200°C-ra előmelegíted a sütőt, a tésztád megkened a szósszal, rászórod a tetejére az olajbogyót/hagymát/paprikát vagy bármit, amit éppen találsz a hűtőben és illik rá, majd betolod a sütőbe és kivárod azt a 10-15 percet, amíg készre nem sül a pizzád. Mielőtt kiveszed, az alját érdemes ellenőrizni, hogy szépen elkezdett-e megbarnulni. Ehhez óvatosan nyúlj alá egy hosszabb nyelű fakanállal vagy spatulával - félig nyersen sokkal kevésbé finom és a hasad is megfekszi esetleg. Ha marad szószod, tedd félre nyugodtan 1-2 napra a hűtőbe. Felhasználhatod tésztára, melegszendvicsre, vagy akár mártogatósnak is. Egészségedre!