Borsófőzelék: ahány ház, annyi szokás. Az enyém nem az édes-tejes verzió, de nekem őszintén megvallom, ez az igazi. A rántással most "spóroltam", helyette én leturmixoltam egy marék borsót és liszt helyett növényi fehérjét használtam, hogy még tartalmasabb legyen. Éppen ezért most ki is maradt a feltét, csak egy jó kis tömör magos kenyér került mellé, de természetesen elfér mellé bármi, ízlés szerint. Egészségedre! :-)
Hozzávalók 2 főre:
fél kg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
1 kis doboz (növényi) tejföl
1 púpos evőkanál borsófehérje (vagy liszt)
1 teáskanál édes darált piros paprika
só, bors
kókuszolaj
Elkészítés:
A vöröshagymát felkockáztam, majd egy közepes méretű lábosban, kevés felforrósított olajon üvegesre pároltam. Ezután rászórtam a borsót, átforgattam ezt is a hagymával, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a zöldséget. Sóztam, borsoztam, lefedve puhára főztem. Mikor a borsó megpuhult egy merőkanálnyit kivettem és botmixerrel leturmixoltam, majd visszaöntöttem a főzelékbe. A tejfölben simára kevertem az őrölt paprikát és a borsófehérjét, majd a forró főzelékből hozzámertem kb, egy merőkanálnyit, hogy a tejföl ne hidegen kerüljön a főzelékbe és ne legyen csomós. Végül a tejfölös habarást a főzelékbe öntöttem, megvártam, míg ismét forrni kezd és besűrűsödik, majd elzártam a gázt alatta.
Ha úgy érzed, ennél sűrűbben szeretnéd, akkor turmixolj össze még több borsót, vagy adj hozzá még plusz borsófehérjét /lisztet.
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog