Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Receptek
Szederpite recept házi, finom, kiadós, könnyű

Szederleves, szederpite - házi receptek

Igazi házi finomságok szeder és más gyümölcsök felhasználásával. Pite és leves recept egy cikkben, mindkettő kipróbált és kedvelt finomság! Szederre fel!

Nem tudtam dönteni, hogy melyik szedres receptemet hozzam el nektek, így végül inkább mindkettőt megosztom veletek :-) A szederpite igazi nagy kedvenc, de ha túl soknak találod az általam használt szedermennyiséget, akkor bátran keverd ribizlivel, szilvával. A leves pedig laktató és meleg nyári napokon kifejezetten jól fog esni, ebben biztos vagyok! Próbáld ki őket, írd meg, hogy melyik ízlett jobban!

Szederpite

Szederpite recept házi, finom, kiadós, könnyűHozzávalók:

40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

25 dkg vaj

10 dkg nyírfacukor

1 db tojás sárgája

2 evőkanál tejföl

1 zacskó sütőpor

csipet só

Töltelékhez:

1 kg szeder

1 db vaníliás pudingpor (Haas tartósítószermentes)

5 evőkanál nyírfacukor

fél citrom leve

2 deci víz

fél mokkáskanál fahéj

fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg

pár kanál zabkorpa vagy darált dió a töltelék alá

1 tojás fehérje a tetejét megkenni

A tészta hozzávalóit összegyúrtam egy tálban, majd 1 óráig a hűtőben pihentettem.

Ezalatt a szedret megmostam és egy lábosba tettem a cukorral és a fűszerekkel együtt, majd összeforraltam, aztán hozzáadtam a pudingport, a vizet és a citrom levét. Hagytam, hogy besűrűsödjön, egyet rottyanjon és elzártam a gázt alatta.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, kivettem a tésztát a hűtőből, megfeleztem. Kinyújtottam alaposan lisztezett deszkán az egyik felét és egy 25 x 30-as tepsibe simítottam, amit előtte kivajaztam. Megszurkáltam villával, hogy nem púposodjon fel és így ahogy volt 10 percre a sütőbe dugtam, hogy a szeder majd ne áztassa el később.

Mikor kicsit átsült, kivettem, megszórtam egyenletes vékony rétegben zabkorpával, erre rásimítottam a szedret. Majd a tészta másik felét vagy kinyújtjátok és befeditek vele a tölteléket, vagy hozzám hasonlóan egy nagy lyukú reszelőn ráreszelitek. A tojás fehérjével megkentem a tetejét és ismét sütőbe tettem kb. fél órára a tésztát, míg a teteje szép arany színűre sült. Kihűlt állapotában szeletelhető.


Cékla-szeder krémleves ribizlivel

Hozzávalók 2 adaghoz:

Szeder leves recept1 db nagyobb méretű cékla

1 nagy marék szeder

1 marék piros és fekete ribizli

10 dkg kesudió

1 evőkanál darált lenmag

méz ízlés szerint

1-2 teáskanál karobpor (étkakaó is jó)

csipet só

A céklát meghámoztam és lereszeltem, majd a turmixgép edényébe tettem. A szedret megmostam és szintén a cékla után küldtem. Hozzájuk szórtam az őrölt lenmagot, karobport, csipet sót, pici mézet, felöntöttem annyi vízzel, ami éppen csak ellepi és krémesre turmixoltam pár pillanat alatt.

Tányérba öntöttem, beleszórtam a leszemezett, megmosott ribizliszemeket és az előzőleg száraz serpenyőben illatosra pirított kesudiót. Behűtve a legjobb!

 


Forrás: Pálmafa Project blog, Zsuzsi blogja

Ezt láttad már?
Joghurtos meggyes pite
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér