Nem tudtam dönteni, hogy melyik szedres receptemet hozzam el nektek, így végül inkább mindkettőt megosztom veletek :-) A szederpite igazi nagy kedvenc, de ha túl soknak találod az általam használt szedermennyiséget, akkor bátran keverd ribizlivel, szilvával. A leves pedig laktató és meleg nyári napokon kifejezetten jól fog esni, ebben biztos vagyok! Próbáld ki őket, írd meg, hogy melyik ízlett jobban!
Szederpite
Hozzávalók:
40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
25 dkg vaj
10 dkg nyírfacukor
1 db tojás sárgája
2 evőkanál tejföl
1 zacskó sütőpor
csipet só
Töltelékhez:
1 kg szeder
1 db vaníliás pudingpor (Haas tartósítószermentes)
5 evőkanál nyírfacukor
fél citrom leve
2 deci víz
fél mokkáskanál fahéj
fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg
pár kanál zabkorpa vagy darált dió a töltelék alá
1 tojás fehérje a tetejét megkenni
A tészta hozzávalóit összegyúrtam egy tálban, majd 1 óráig a hűtőben pihentettem.
Ezalatt a szedret megmostam és egy lábosba tettem a cukorral és a fűszerekkel együtt, majd összeforraltam, aztán hozzáadtam a pudingport, a vizet és a citrom levét. Hagytam, hogy besűrűsödjön, egyet rottyanjon és elzártam a gázt alatta.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra, kivettem a tésztát a hűtőből, megfeleztem. Kinyújtottam alaposan lisztezett deszkán az egyik felét és egy 25 x 30-as tepsibe simítottam, amit előtte kivajaztam. Megszurkáltam villával, hogy nem púposodjon fel és így ahogy volt 10 percre a sütőbe dugtam, hogy a szeder majd ne áztassa el később.
Mikor kicsit átsült, kivettem, megszórtam egyenletes vékony rétegben zabkorpával, erre rásimítottam a szedret. Majd a tészta másik felét vagy kinyújtjátok és befeditek vele a tölteléket, vagy hozzám hasonlóan egy nagy lyukú reszelőn ráreszelitek. A tojás fehérjével megkentem a tetejét és ismét sütőbe tettem kb. fél órára a tésztát, míg a teteje szép arany színűre sült. Kihűlt állapotában szeletelhető.
Cékla-szeder krémleves ribizlivel
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 db nagyobb méretű cékla
1 nagy marék szeder
1 marék piros és fekete ribizli
10 dkg kesudió
1 evőkanál darált lenmag
méz ízlés szerint
1-2 teáskanál karobpor (étkakaó is jó)
csipet só
A céklát meghámoztam és lereszeltem, majd a turmixgép edényébe tettem. A szedret megmostam és szintén a cékla után küldtem. Hozzájuk szórtam az őrölt lenmagot, karobport, csipet sót, pici mézet, felöntöttem annyi vízzel, ami éppen csak ellepi és krémesre turmixoltam pár pillanat alatt.
Tányérba öntöttem, beleszórtam a leszemezett, megmosott ribizliszemeket és az előzőleg száraz serpenyőben illatosra pirított kesudiót. Behűtve a legjobb!
Forrás: Pálmafa Project blog, Zsuzsi blogja