Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a proteinszeletek, már szinte minden nagyobb boltban vagy drogériában lehet kapni valamilyen fajtát belőlük. Nem csak a testépítők fogyasztják őket szívesen, de a tudatosan étkezők is egyre jobban rákapnak. Viszont ezek a szeletek - valljuk be - sokszor nem a jó ízük miatt olyan kelendőek, ráadásul az áruk is igen borsos. Ezért szeretnénk most megosztani veletek egy házilag is elkészíthető változatot, ami a pénztárcát sem terheli meg annyira és az íze is verhetetlen...
Hozzávalók:
- 1 csésze zabpehely
- 1/2 csésze Netamin Natúr Rizs fehérje
- 1/4 csésze holland kakaópor
- 1 csésze aszalt datolya kimagozva (ne a glükózszirupos változatot vedd, hanem a natúrt - ha az nincs, jó más aszalt gyümölcs is, akár szilva, vagy mazsola)
- 3/4 csésze pekándió felaprítva (teljesen fehérre pucolt, előpirított hagyományos dió is jó helyette, vagy mandula, ha az van kéznél)
- 3/4 csésze kókuszreszelék
- 1 teáskanál vaníliaaroma, vagy egy adag bourbon vanília őrlemény
- 1/2 teáskanál só
- kevés víz (max 1/4 csésze)
Elkészítés:
Aprítóban daráld a zabpelyhet egészen finomra, lisztszerűre. Aztán add hozzá a fehérjeport, a kakaóport és keverd jól össze. A datolyát (vagy egyéb aszalmányt, amit használsz) áztasd be fél órára, aztán öntsd le róla a a vizet és tedd hozzá az őrleményhez. Tegyél még bele fél csészével a magból és fél csészével a kókuszreszelékből, add hozzá a vaníliát és a sót. Kezd el aprítani az egészet, de időnként kapcsold ki a gépet, nehogy leégjen a motor - a datolya miatt nehézkesebb a turmixolás. Időnként adj hozzá egy kis vizet. Akkor jó a massza, ha homogén és összeáll. Vedd ki az aprítóból a "tésztát", keverd bele a maradék magot és kókuszreszeléket, majd tedd egy sütőpapírra. Fedd be egy másik sütőpapírral és így nyújtsd ki müzliszelet vastagságúra. Próbáld minél szögletesebbre nyújtani, hogy szép szeleteket tudj vágni belőle. Tedd a hűtőbe a kinyújtott masszát 2-3 órára, hogy kicsit megkeményedjen, aztán tudod darabolni a kívánt méretűre. Ha ezt túl macerásnak ítéled, gyúrhatsz a masszából egyforma méretű golyókat is, úgy is nagyon finom lesz.
Hűtőben 5 napig áll el, de fagyasztóban egy hónapig is.
Ha tetszett a recept, variáld a felhasznált magokat és aszalt gyümölcsöket, készíts többféle ízben házi proteinszeletet!
A kép csak illusztráció!