Szerencsére még mindig tart a sütőtök szezon - tudtad, hogy a tök tele van antioxidánsokkal, de remek vas, kálium, kalcium és magnézium forrás is? Érdemes hát enni amíg lehet - ez a recept kifejezetten ráérős, borongós hétvégékre ajánlott - sok vele a munka, de megéri ;)!
Hozzávalók:
(A tésztához)
- 1,5 csésze liszt (+ egy kevés a gyúródeszka-lisztezésre)
- 1 evőkanál cukor/nádcukor
- 1 evőkanál ecet/almaecet
- 0,5 teáskanál só
- 0,5 csésze finomítatlan extra szűz kókuszolaj
- 4-6 evőkanál hideg víz
(A töltelékhez)
- kb. 425 g sütőtök püré (főtt/sült sütőtök pürésre turmixolva)
- 225 g selyemtofu
- 2/3 csésze cukor
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 0,5 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 adag vaníliás Vegan Protein Triplex
- 1/4 teáskanál só
Elkészítés:
Öntsd össze a lisztet, cukrot, ecetet, sót, és jól keverd össze őket. Aztán kezd el adagolni hozzá a kókuszolajat apránként, végül add hozzá a hideg vizet és jól dolgozd össze az egészet. Használhatsz konyhai robotgépet is ha van, a sorrendet akkor is tartsd. Akkor jó a tészta, ha gyúrható - ha túl száraznak érzed, tegyél hozzá még egy kanál vizet. Ha már jó az állaga, alakítsd belőle egy vastag korongot és folpackba csomagolva tedd a hűtőbe pihenni legalább egy órára - vagy akár egész éjszakára.
Mielőtt gyúrni kezdenéd, vedd ki a hűtőből és hagyd egy kicsit felmelegedni szoba hőmérsékleten, hogy könnyebb legyen dolgozni vele. Kicsit lisztezd a gyúródeszkát és alakíts a tésztából egy kb. 30 cm átmérőjű kört. Helyezd bele egy 24 cm-es sütőformába, a széleit hajtogasd a formába és tedd vissza a hűtőbe újabb fél órára (az a lépés elhagyható, ha nincs olyan sok időd). Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra és tedd be a töltetlen pitét 20-25 percre sülni - szurkáld meg villával a belsejét és használj sütőpapírt nehezékkel, hogy ne emelkedjen meg a tészta közepe (önthetsz rá száraz hüvelyest vagy rizst súlynak - ezt tedd el egy üvegbe, mert következő "vaksütésnél" is fel tudod használni majd). Eztán vedd le a súlyt és süsd további 15-20 percig, amíg az egész aranybarna nem lesz. Ha megsült, vedd ki és hagyd kihűlni.
A töltelékhez tedd aprítóba/turmixgépbe az összes alapanyagot és addig turmixold, míg teljesen homogén krémet nem kapsz. Öntsd a tölteléket a pitédre és újra tedd a sütőbe 40-45 percre. Akkor van kész, ha megszilárdult a töltelék is. Hagyd teljesen kihűlni a sütő rácsán, aztán tedd a hűtőbe legalább 2 órára.
Jó étvágyat hozzá!
Eredeti recept forrása:
foodnetwork.ca