Fogj egy friss, zsenge főzőtököt és töltsd meg mindenféle alapanyaggal, ami otthon van! Hidd el, csak jó sülhet ki belőle ;-) Azért kezdetnek elmondom, én mit zsúfoltam bele. Nem lett egy kalóriabomba, mégis laktató, mivel van benne egy szuper gabona, a hajdina, ami kellőképp eltelít. Mivel megörültem a növögető fűszernövényeimnek is, ezért került bele sokféle, de ezeket variáld bátran úgy, ahogy Te szeretnéd. Próbáld ki akár spenóttal is, vagy bármivel, ami épp kéznél van. Írd meg kommentben, hogy sikerült! :-)
Hozzávalók 2 főre:
1 kisebb méretű főzőtök
2 deci hajdina vagy rizs, köles stb.
6 szál spárga
3 nagy kelkáposzta levél
1 deci rizstejszín (sima főzőtejszín is jó)
fél citrom leve
1 db tojás
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál aprított friss fűszernövény (pl. menta, oregánó, rozmaring)
1 teáskanál mustár
só, bors
olívaolaj
Tálaláshoz: napraforgómag, vagy tökmag, mandula, dió stb.
Elkészítés
A sütőt előmelegítettem 180 fokra, majd a félbevágott töknek kikanalaztam a belsejét és a húsát félretettem. A tököt kicsit megsóztam, borsoztam, vékonyan bekentem mindenhol olívaolajjal és elősütöttem kb. negyed óráig.
Ezalatt a hajdinát dupla mennyiségű, enyhén sós vízben megfőztem. A spárga fás végeit letörtem, majd a többi részét kis darabokra vágtam, a kelkáposztát szintén és a fűszernövényeket is felaprítottam.
A tök belsejét egy tálba tettem, hozzáreszeltem a fokhagymákat és krémesre turmixoltam a rizstejszínnel együtt, majd hozzáadtam egy felvert tojást is, sóztam, borsoztam.
Mikor a hajdina megfőtt, belekevertem a zöldségeket, a fűszereket, és a tojásos keveréket is, majd meglocsoltam citromlével, aztán kivettem a félig puha a tököt és belekanalaztam a tölteléket. Picit meglocsoltam olívaolajjal és visszatettem a sütőbe fóliával lefedve még kb. 15 percre, majd fólia nélkül is sült 10 percig, míg a zöldségek és tök is teljesen átpuhultak. Reszelt sajtot is olvaszthattok rá nyugodtan, én most pirított napraforgómaggal szórtam meg tálalás előtt.
Forrás: Pálmafa Project Blog, Zsuzsi blogja