Megint egy glutén- és tojásmentes recept, hogy bárki élvezhesse -szerencsére túróból már nagyon sok helyen lehet laktózmenteset is beszerezni, így laktózérzékenyek is kipróbálhatják.
Kezdő konyhatündérek figyelmébe is ajánljuk ezt a túrógombóc változatot - nem kell végig izgulni, hogy a gombóc szétesik-e ha bele kerül a forró vizes lábasba vagy sem.. Alapja a nagy kedvencünk: köles! Elkészíthető hagyományosan tejfölös szósszal, de most eperszószos változatot osztunk meg veletek + egy kicsit izgalmasabb variáció: hideg eperleves betétjeként is isteni! Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók a gombóchoz 7 db gombóchoz:
1 pohár köles
25 dkg túró
kb. 2-3 evőkanál nyírfacukor
1 citrom héja
pár csepp citromlé
vaníliapor
10 dkg darált kesudió vagy dió, mandula
Az eperszószhoz:
25 dkg eper, pár darab menta és citromfű levél felaprítva, 1 kis kanál balzsamecet, méz ízlés szerint, majd az összes hozzávaló összeturmixolva.
Az eperleveshez:
25 dkg eper, 1 deci tejszín(maradék főzőtejszínt használtam de sima víz vagy kókusztej is jó helyette, amennyi éppen ellepi) nyírfacukor vagy méz ízlés szerint, pici citromlé, szintén botmixerrel leturmixolva.
Elkészítés:
A kölest dupla mennyiségű vízben puhára főztem, közben nyírfacukorral édesítettem, mikor az összes vizet felszívta elzártam a gázt és fedő alatt hagytam még puhulni kb. negyed órát, langyosra hűtöttem és belekevertem a túrót, a reszelt citromhéjat, citromlevet, vaníliaport és botmixerrel turmixoltam. Utóbbi művelet el is hagyható, de így egy kicsit jobban hasonlít az állaga az eredetihez. Jót tesz neki ha áll hűtőben még egy fél órát, de nem tragédia ha azonnal tovább dolgozunk vele.
A kesudiót egy száraz serpenyőben megpirítottam, majd ledaráltam.
A köleses túróból gombócokat formáztam és meghempergettem a darált kesudióban, majd tálalás előtt megkoronáztam eperszósszal illetve másnap a szintén nyersen összeturmixolt hideg eperlevesbe kerültek.
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog