A szilveszter az, amikor mindenki hajlandó a hagyományok és a babona miatt még akkor is enni egy kis lencsét, ha amúgy egyáltalán nem a kedvence. Igaz, még van bőven idő az újév ünnepléséig, de ez a laktató, finom leves tényleg olyan, amit érdemes hétköznapokon is elkészíteni. Nincs vele sok munka, ha marad, nyugodtan lefagyaszthatod egyszemélyes adagokra osztva, és tökéletesen fel tud melegíteni a hideg napokon.
Hozzávalók:
- 20 dkg vörös lencse
- 2 evőkanál olíva olaj
- 1-2 evőkanál paradicsompüré
- 1 nagy hagyma apróra vágva
- 1 nagy répa felkockázva
- 2 teáskanál kömény
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál szárított zöld fűszer vegyesen (kakukkfű, oregano, menta) - elhagyható
- kb. 8 csésze víz vagy 4 csésze víz + 4 csésze zöldség alaplé
- 2 púpozott evőkanál natúr borsó vagy rizs fehérje (elhagyható)
- Só, bors ízés szerint
- chili pehely, ha szereted a csípőset
Elkészítés:
Jól most át egy sűrű szitában a lencsét, csepegtesd le és tedd félre. Az olajon egy lábasban kezd el illatosra pirítani a hagymát, aztán dobd rá a répakockákat és úgy is pirítsd egy kicsit. Add hozzá a paradicsompürét, és rottyantsd össze - közben végig kevergesd. Add hozzá a fűszereket, majd öntsd rá a lencsét és a vizet vagy alaplevet és sózd meg. Fedd le a levest és ha felforrt, kis lángon főzd addig, amíg a lencse és a répa is teljesen megpuhul - kb. 20 perc. Végül keverd bele a fehérjeport, húzd le a tűzről és ha kihűlt, botmixerrel turmixold teljesen krémesre.
Tálaláskor meglocsolhatod paprikás olajjal, vagy szórhatsz rá aprított friss zöld fűszert - egy szelet kenyérrel komplett ebédnek is megteszi. Jó étvágyat!
Eredeti recept forrása:
landsandflavors.com