Ötleteket keresel, hogy milyen feltétet tudnál készíteni egy főzelékhez? Szeretnéd feldobni és laktatóbbá tenni a salátád? Vagy csak jó lenne valami ízletes, tartalmas dolgot sütni, amit belemártogathatnál egy finom humuszba? Ezekre a helyzetekre mind tökéletes ez a fasírt golyó, ráadásul minden finomság benne van, amit egy nyüzsgő tavaszi piacon be tudsz szerezni!
Hozzávalók:
Jó nagy adag lesz, több napra elég + a hozzávalók nem mindegyike kell! Különböző változatok készülhetnek, lásd az elkészítésnél:
- 2 csésze főtt köles
- 1/2 csésze liszt (extra fehérje tartalomért használhatsz helyette natúr rizs fehérjét)
- 1/2 csésze mandula vagy egyéb mag/dióféle őrölve
- 2 evőkanál tápióka- vagy kukoricakeményítő
- 2-3 evőkanál növényi olaj
- 1 csésze aprított hagyma
- 1 csésze apróra szedett brokkoli
- 1-2 szál spárga felaprítva
- 1 kis répa apróra vágva
- 1-1 1/2 csésze aprított gomba
- 1 csésze aprított zeller
- 1 csésze apróra vágott kápia vagy piros kaliforniai paprika
- 1/2 csésze apróra vágott magozott olajbogyó
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 zöldségleves kocka (elhagyható)
- 2 teáskanál szója szósz (opcionális)
- 1 teáskanál aprított kapor (opcionális)
- 1 teáskanál aprított petrezselyem (opcionális)
- 1 teáskanál pirospaprika (opcionális)
- 1/2 teáskanál majoranna (opcionális)
- 1/2 teáskanál kakukkfű (opcionális)
- tengeri só ízlés szerint
- a fűszerek tetszés szerint variálhatók vagy elhagyhatók, használhatsz bármilyen zöld fűszert szárítva vagy frissen!
Elkészítés:
Először is ne ijedj meg, ha valamit nem tudtál beszerezni, spárga nélkül, dupla adag brokkolival vagy zeller nélkül, dupla adag gombával is szuper finom kölesgombócot készíthetsz. Az sem baj, ha kapor helyett bazsalikomot használsz. Próbáld ki azzal, amit éppen szépnek találtál a zöldségesnél! Ha nincs kedved órákig vagdalni a hozzávalókat, akkor dobd be őket az aprítóba és úgy készítsd elő a sütéshez (ami egyszerre kerül a serpenyőbe az mind mehet egyszerre az aprítóba).
Kezd azzal, hogy enyhén sós vízben megfőzöd a kölest, ha nem az előző napi köretmaradékból gazdálkodsz. Ha már kihűlt, keverd össze az őrölt maggal, liszttel és keményítővel.
Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat és a hagymát, répát és brokkolit pirítsd félpuhára közepes lángon. Aztán add hozzá a többi megpucolt, felaprított zöldséget és pirítsd további 1-2 percig. Add hozzá a leveskockákat ha használsz és jól keverd bele a mixbe. Aztán vedd le a tűzről és keverd hozzá az egészet a köles-masszához. Add hozzá a fűszereket, ízesítőket és ha jól összedolgoztál mindent, formázz belőle falafelnyi golyókat.
200°C-os sütőben kb. 18-22 percig süsd a golyókat, amíg szépen megbarnulnak. Lehet olajos serpenyőben is sütni őket, csak akkor érdemes kicsit kisebb golyókat gyúrni. Ha túl sok lett az alapanyag, a masszát félre teheted és pár napon belül frissen kisüthető minden gond nélkül. Jó étvágyat!
Eredeti recept forrása:
recipeland.com/recipe/v/wonderful-millet-vegetable-ball-21139