Szeretjük a gyors, finom és egészséges édességeket. Mindössze 5 perc az előkészítés és 20 perc a sütés. Nem kellenek hozzá nagyon különleges alapanyagok sem, így váratlan vendégek érkezésekor is jól jöhet ez a recept. Variáld bátran a fűszereket a mártogatós szószban, ha kedved tartja!
HOZZÁVALÓK:
10 db sziromhoz:
2 nagyobb alma
1 csomag leveles tészta
4 ek. 100% extra szűz olívaolaj
4 ek. darált dió
2 ek. Xilit (nyírfacukor)
2 tk. kardamom (kihagyható)
5-10 szem eper/meggy/cseresznye
A mártogatóshoz:
Natúr joghurt
Citromhéj
Vanília
Citromfű levél
ELKÉSZÍTÉS:
Az almákat megmossuk és felkarikázzuk, úgy, hogy karikázást követően minden kör közepéről óvatosan kivágjuk a csumát. A leveles tésztát kicsomagoljuk, és kb. 1,5 cm-es csíkokra vágjuk. Az almakarikákba belebújtatunk 2-2 leveles tészta csíkot, majd egy tálba töltjük az olajat, hozzáadjuk a diót és a nyírfacukrot, kardamommal ízesítjük, és ezzel a masszával lekenjük. 180 fokon 20 perc alatt kisütjük.
Amíg sül, elkészítjük a mártogatóst: a joghurtba keverjünk egy kevés citromhéjat*, vaníliát és felaprított citromfű levelet.
* Ecetes vízbe áztasd kicsit, majd alaposan mosd át a citromot, mielőtt héját felhasználod, vagy vegyél kezeletlen, bio citromot.
Forrás: Dankóné R. Magdolna blogja