Allergiás vagy a tojásra, vagy csak egyszerűen szeretnéd kiváltani a bolti, olajos majonézt valami egészségesebbre? Akkor pont neked való ez a napraforgómagból készült változat. Sült krumplihoz, nyers zöldségekhez vagy akár pirítóshoz is fogyaszthatod. Ha kipróbáltad és ízlik, nyugodtan kísérletezz más magokkal is, például kesudióval, mogyoróval vagy mandulával.
Hozzávalók egy kis üveghez:
2 deci hántolt, sótlan, pörköletlen napraforgómag
kb. 1 deci víz
2 kis gerezd fokhagyma
1 teáskanál mustár
1 mokkáskanál agavé szirup, esetleg méz (megjegyzés: nálam repcemézzel készült)
negyed citrom leve
csipet himalája só
frissen őrölt bors
Elkészítés:
A napraforgómagot beáztattam vízbe egy éjszakára, de elegendő neki pár óra is.
Másnap leszűrtem, egy mély edénybe tettem, hozzáadtam a többi hozzávalót, a fokhagymákat reszelve és összeturmixoltam. A nagy turmixgép nekem darabosra hagyta, így botmixerrel egyszerűbbnek bizonyult folytatni a műveletet. A vizet célszerű lassan adagolni hozzá, nehogy túl folyós legyen, közben kóstoljatok és ízlés szerint lehet még javítani a fűszerezésen.
Üvegbe töltöttem és egy hétig simán el van a hűtőben.
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog