Nem recept alapján csináltam, úgyhogy pontos adagokat nem tudtam mindenhova írni, de szerintem ez alapján azért el lehet készíteni. :-)
A padlizsánokat és a cukkiniket félbe vágom, kikaparom a közepét, hogy legyen hova tölteni a zöldséges kölest, kevés sóval megszórom és félre teszem, amíg elkészül a töltelék. Egyébként lehet kaliforniai paprikát, tököt, vagy csillagtököt is használni.
Töltelék:
- köles kétszeres mennyiségű vízben puhára főzve (helyettesíthető bulgurral, rizzsel, quinoával is akár)
- zöldség, ami épp van otthon: gomba, újhagyma, póréhagyma, kaliforniai paprika, apróra vágott paradicsom, kikapart cukkini és padlizsán belseje, zöldborsó, bármi jó (gombát, újhagymát mindig teszek bele). Az arányok ízlés szerint variálhatók.
A zöldségeket kevés olivaolajon puhára párolom, sóval borssal ízesítem és hozzákeverem a kölest. Ha nagyon száraznak tűnik, kevés vizet lehet hozzá adni, hogy kicsit összeálljon a töltelék. Ha kész, megtöltöm a padlizsánokat és a cukkinit, a tetejét kevés sajttal megszórom (kihagyható) és sütőben kb. 180 fokon puhára sütöm (kb fél-egy óra, villával időnként szurkáljuk meg, hogy puha-e). A padlizsánnak több idő kell, ezért azt alufólia alatt csináltam. A tepsibe keves vizet öntsünk, hogy hamarabb puhuljanak és ne égjenek le.
Kapormártás: minimum két csomag kapor kell hozzá, minél több, annál jobb.
Kb. 3-4 evőkanál lisztből, hagymából és olajból világos rántást készítünk, hosszáadjuk a kapor felét, majd hideg vízzel felengedjük. 10-15 percig főzzük, amíg kicsit besűrűsödik, sóval, kevés nyírfacukorral és citrommal ízesítjük. A legvégén hozzáadjuk a maradék kaprot és egy kanál tejfölt.
Krumplival tálaljuk!