Nálatok is készül halas fogás minden karácsonykor? Mi van akkor, ha egészségügyi, környezetvédelmi vagy bármilyen egyéb okból nem akar valaki halat enni az ünnepek alatt? Semmi gond! Egy csomó halas étel jól működik állatbarát változatban is. Pontyból készült receptekhez például tökéletes alternatíva az olajban elősütött padlizsán. Készíthető belőle hamis halászlé, vagy ízletes rácponty is, aminek a receptjét most megosztjuk Veletek!
Hozzávalók (4-6 adaghoz):
- 2 padlizsán vékonyan felkarikázva
- 8 közepes krumpli felkarikázva
- 2 nagy vöröshagyma apróra vágva
- 2 lecsópaprika vékonyra vágva
- 1 kápia paprika vékonyra vágva
- 2 paradicsom apróra vágva
- 2 pohár növényi tejföl
- 20 dkg füstölt ízű növényi sajt
- kevés olaj
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Sós vízben tedd fel főni a felkarikázott krumplit. Amíg felforr, 2 evőkanálnyi olajon pirítsd üvegesre az apróra vágott hagymát, aztán tedd hozzá a paprikát, végül a felkockázott paradicsomot. Sózd, borsozd rotyogtasd tovább. A krumplit csak annyira főzd meg, hogy ne legyen teljesen puha, mintha rakott krumplit szeretnél készíteni belőle. Tedd félre a pörkölt alapod és a krumplit.
Serpenyőben süsd elő a padlizsánkarikák mindkét oldalát, tegyél rájuk kevés sót és borsot - ez a legmacerásabb része az egésznek, de megéri a fáradtságot.
Ha kész, rétegezd egymásra egy sütőtálba a krumplit, padlizsánt, locsold meg a pörkölt alappal és a végén öntsd le növényi tejföllel és reszeld a tetejére a növényi sajtot. Tedd a 180°C-ra előmelegített sütőbe kb. 1/2-3/4 órára, amíg jól össze nem sül az egész (a növényi sajt nem fog úgy megbarnulni, mint a tejből készült). Aztán nincs is más dolgod, mint tálalni. Egészségedre!
Ha tejterméket fogyasztasz, elkészítheted növényi helyett rendes tejföllel és füstölt sajttal is természetesen. Úgy is nagyon finom, de teljesen vegán változatban könnyebben emészthető és környezetbarátabb is.