fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
N0100229
Új termék
Netamin Lizin Pajzs komplex kapszula

Ezeket a kiegészítő termékeket ajánljuk még vásárlásod mellé

Netamin Lizin Pajzs komplex kapszula

60 kapszula
Új termék
Netamin Lizin Pajzs komplex kapszula

L-lizin, Echinacea kivonat, C-vitamin, B12-vitamin és cink kombinációja

  • Kutatások alapján ezek a hatóanyagok:
  • ...immunerősítő és vírusellenes hatással bírhatnak
  • ...herpesz ellenes hatást mutatnak, gátolják a herpes simplex vírus szaporodását
  • ...a herpesz kialakulásának megelőzését, a tüneti enyhítést és a gyógyulást is segíthetik
  •  Az L-lizin a kollagénképződésben, csontok és erek egészségében is szerepet játszhat
  • Biológiailag aktív B12-vitaminnal (metilkobalamin) és szerves kötésű cinkkel
  • 100% VEGÁN TERMÉK

Készleten
3 490 Ft
Egységár: 58 Ft/kapszula

Milyen hatóanyagok találhatóak a Lizin Pajzs komplex kapszulában?

L-lizin

A lizin egy esszenciális aminosav: nélkülözhetetlen építőeleme a testünket alkotó fehérjéknek, ám mivel szervezetünk nem képes magától előállítani, ezért táplálkozással, illetve táplálékkiegészítés útján kell bevinnünk. Az L-lizin az a forma, amit az emberi szervezet hasznosítani tud, és ételekben is ez fordul elő (pl. húsban, halban, tojásban, tejtermékekben, szójában és egyéb hüvelyesekben).

A fehérjék a testszövetek felépítésében és fenntartásában vesznek részt, de az enzimek, antitestek és hormonok előállításához is szükségesek. A lizin egyértelműen egy fontos tápanyag, és számos okból napjainkban is a kutatók fókuszában áll: többek között a kollagénképződésben, a csontok, a bőr és egyéb kötőszövetek egészségében és az immunműködésben betöltött szerepével is foglalkoznak.1-5

Echinacea kivonat (10:1)

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) egy Észak-Amerikában őshonos növény, amely gyógynövényként világszerte óriási népszerűségnek örvend. Szárított gyökere és virágzó föld feletti része az Európai és Magyar Gyógyszerkönyvben is hivatalos. Az Echinacea fajok tradicionális felhasználási területei közé tartoznak a légúti fertőzések, megfázás, influenza, torokgyulladás, húgyúti fertőzések, nemi herpesz, ajakherpesz, egyéb bőrproblémák és a reumás ízületi gyulladás is.6 Az immunrendszer támogatásában betöltött szerepét évtizedek óta kutatják.

Az Echinacea hozzájárul a szervezet védekező rendszerének megfelelő működéséhez.

C-vitamin

Ha van vitamin, amit nem kell bemutatni, az a C-vitamin. Mint közismert, Szent-Györgyi Albert azonosította elsőként a világon, és ezért a felfedezéséért 1937-ben orvosi Nobel díjjal jutalmazták. Ha immunerősítésről van szó, akkor szinte mindenki először a C-vitaminra gondol, pozitív hatásai azonban jóval sokrétűbbek. Számos nélkülözhetetlen feladatot lát el a szervezetben, de mivel vízben oldódó vitamin, amit testünk nem képes raktározni, ezért minden egyes nap pótolnunk kell.

A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez és a normál kollagénképződéshez, ezen keresztül a bőr normál állapotának, működésének fenntartásához.*

Cink (szerves kötésben)

A cink egy nyomelem, amire kis mennyiségben ugyan, de naponta szükségünk van. Több mint 100 enzim működéséhez nélkülözhetetlen, antioxidáns, nagyon fontos szerepe van a sejtosztódásban, fehérjeszintézisben és immunműködésben is. Bőrünk a harmadik cinkben leggazdagabb szövetünk, így a cinkhiány immungyengeség mellett bőrproblémákat is okozhat. Kutatók kimutatták, hogy a szerves kötésű cink (cink-citrát) felszívódása jelentősen magasabb, mint a szervetlen formáé (cink-oxid).7

✅ A cink hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez és a bőr normál állapotának fenntartásához.*

B12-vitamin (bioaktív metilkobalamin)

A B12-vitamin a B-vitamin család kiemelten fontos tagja. Nélkülözhetetlen az immunrendszer és idegrendszer számára, de a vörösvérsejt-képződéshez, a sejtosztódáshoz és az energiatermeléshez is szükséges. A metilkobalamin a B12-vitamin természetben is előforduló, biológiailag aktív formája, amit a szervezet azonnal képes hasznosítani. Az inaktív cianokobalamin és hidroxikobalamin formákat azonban a szervezetnek többlépcsős, energiaigényes folyamat útján át kell alakítania.

✅ A B12-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.*

*Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által tudományosan bizonyított, és az Európai Bizottság (EC) által engedélyezett állítások.

A lizinről és a további hatóanyagokról – a tudományos kutatások tükrében*

A lizin herpesz elleni hatása

A herpesz egy rendkívül gyakori fertőzés, aminek két fajtája van: a Herpes simplex vírus 1 (HSV-1) és a Herpes simplex vírus 2 (HSV-2). Jellemzően előbbi okozza az ajakherpeszt, míg utóbbi a nemi szervi herpeszt. Kínos probléma, ami kellemetlen, viszkető, fájó hólyagokkal és apró sebekkel jár.

Herpeszvírussal a lakosság közel 100%-a fertőzött, és ha egyszer elkaptuk, akkor örök életünkre a testünkben marad ez a makacs vírus.8 Az idegsejtekben rejtőzködő, lappangó vírus időről időre újra aktivizálódik, de ez nem mindenkinél, kb. az emberek egyharmadánál okoz csak tüneteket. Viszont aki egyszer már megtapasztalta, sok mindent megtenne, hogy elkerülje. A lizin ebben segíthet!

A lizin „herpesz stop” hatása tudományos kutatásokban bizonyították. Először in vitro – vagyis laboratóriumi körülmények között – mutatták ki, hogy a lizin meggátolja a herpes simplex vírus szaporodását, majd emberekkel végzett klinikai vizsgálatokat is végeztek. Ezekből az derült ki, hogy napi 500-1000 mg lizin szedése támogatja a visszatérő herpesz elleni védekezést, illetve segít a tünetek időtartamának és súlyosságának csökkentésében.9-12

Egy tanulmányban több mint 1500 olyan embert kérdeztek meg, akik L-lizint szedtek: 88%-uk hatékonynak találta herpesz elleni segítségként, és 60%-uk szerint a tüneteik súlyosak voltak a lizin szedése előtt.9 Egy vizsgálatban napi 1000 mg L-lizin a betegek 27,7%-ánál tünetmentességet ért el, a hatóanyag nélküli kapszulát szedőknél ez az arány csak 12,3% volt.9 Egy 2005-ös vizsgálatban egy L-lizint és cinket is tartalmazó készítmény a herpesz gyógyulását a betegek 87%-ánál gyorsította, a teljes gyógyulás idejét az átlagos 21 napról 6 napra csökkentve.12 Egy másik vizsgálatban napi 500 mg L-lizin az első évben 49%-kal csökkentette a gyógyulás idejét és 63%-kal csökkentette a herpesz előfordulását.11

A lizin hatása abban nyilvánul meg, hogy akadályozza az arginin felszívódását.13 Az arginin olyan aminosav, amire a herpes simplex vírusnak szüksége van a szaporodáshoz. A lizintartalmú ételek fogyasztása azonban nincs hatással a vírusra, mivel ezekben egyúttal arginin is található. A legjobb hatás érdekében érdemes lizinpótlás mellett mérsékelni az argininben gazdag ételek (pl. csokoládé, diófélék, zselatin, hántolatlan gabonafélék) fogyasztását.

Az Echinacea, C-vitamin, cink és B12-vitamin herpesz ellenes hatása

Az Echinacea purpurea immunerősítő és vírusellenes hatásával segítheti a visszatérő ajakherpesz fertőzés (HSV-1) elleni küzdelmet.14-18 Vizsgálatokban bizonyították, hogy az Echinacea kivonatban található hatóanyagok a herpes simplex vírust képesek inaktiválni. Ebből eredően egyes kutatások szerint nemcsak a probléma kialakulása ellen nyújthat támogatást, hanem nagyon hatásos lehet a herpeszfertőzés kezelésében is.

A C-vitaminról kutatások azt mutatták ki, hogy gátolja a herpes simplex vírus replikációját, vagyis szaporodását.19 Egy klinikai vizsgálatban a herpesz kezelésére alkalmazták nagy sikerrel: a C-vitamin 51%-kal lerövidítette az ajakherpesz okozta fájdalom időtartamát (3,5 napról 1,7 napra), és 56%-kal lerövidítette a gyógyulás idejét (9,7 napról 4,2 napra), összehasonlítva a hatóanyagmentes placebo kapszulát szedő betegekkel.20 Emellett ha a C-vitamin szedése a tünetek kezdeti megjelenését követő 24 órán belül kezdődött, csak a betegek 23%-ánál alakultak ki hólyagok, későbbi kezdés esetén viszont már 67%-uknál.

A cink megfelelő bevitele is rendkívül fontos ahhoz, hogy megelőzzük a herpesz fellángolását. Egy kutatásban egészséges és visszatérő ajakherpeszben szenvedő betegek vérében mérték meg a cink szintjét és kiderült: a cinkhiány növeli a hólyagok fennállásának időtartamát.21 A cink laboratóriumi körülmények között inaktiválta a herpes simplex vírust, vagyis meggátolta a szaporodását.22 Emberekkel végzett klinikai vizsgálatokban a cink segített csökkenteni a herpesz tünetek súlyosságát, időtartamát és a visszatérés gyakoriságát is.23-26

A B12-vitamin az immunrendszer és az idegrendszer, idegsejtek egészséges működésében betöltött szerepe miatt egyaránt hasznos lehet a herpesz elleni küzdelemben. Ne feledjük, hogy ez a vírus az idegsejtekben bújik meg! Egy 2009-es tanulmányban a kutatók megfigyelték, hogy a B12-vitamin hiányának egyik gyakori jele az ajakherpesz, ami a B12-szint helyreállításával kezelhető.27

Immunerősítés a légúti fertőzések, megfázások, influenza ellen

A lizin kutatások alapján az immunrendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlen, a lizinhiányos táplálkozás bizonyítottan negatívan befolyásolja a szervezet immunvédelmét.4 A lizin rendszeres pótlása, kiegészítve elismert immuntámogató összetevőkkel (Echinacea kivonat, C-vitamin, B12-vitamin és cink), így nemcsak a herpes simplex vírus elleni védekezést támogatja, egyúttal az általános immunerősítést és a légúti és egyéb fertőzések elleni hatékonyabb védelmet is!

A lizin szerepe a kollagénképződésben

A lizin szükséges a kollagén képződéséhez, ami egy szerkezeti fehérje, egyik legfontosabb építőanyaga a bőrnek, csontoknak, porcoknak, inaknak, szalagoknak és kötőszöveteknek.1-3 Erőt, tartást és rugalmasságot biztosít. Testünk össz-fehérje tartalmának 30%-a, az ízületi porcok vízmentes tömegének 60%-a, a bőr vízmentes tömegének pedig 70-80%-a kollagén.

Kutatások kimutatták, hogy a lizin megfelelő bevitele a sebgyógyulást is elősegítheti, illetve a lizin hiánya viszont hátráltathatja, lassíthatja a sebgyógyulás folyamatát.28-30

A lizin szerepe a kalcium felszívódásában, erek egészségében

Kutatások alapján a lizin támogatja a kalcium felszívódását a belekből és a kalcium megtartását a szervezetben.31-34 Egy vizsgálatban csontritkulásban szenvedő betegeknél 400 mg lizin és kalcium együttes szedése csökkentette a vizelettel távozó kalcium mennyiségét.32 A lizin pótlása tehát mind a kollagénképződésben, mind a kalcium-felszívódásban betöltött szerepe miatt hasznos lehet a csontok védelmére. Különösen előnyös lehet menopauza után, idősebb korban, csontritkulás vagy csonttörések esetén is.

A lizinnek emellett szerepe lehet abban is, hogy a kalcium megfelelő helyre (csontokba) jusson a szervezetben, és ne az erekben rakódjon le.34 Így akár az érszűkület, érelmeszesedés elleni harcban is segíthet minket.

OGYÉI szám: 32795/2023.  Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért. 

* Ez az ismertető nem a Netamin Lizin Pajzs komplex kapszulára vonatkozik - általában véve mutatja be a lizinről, Echinaceáról, C-vitaminról, B12-vitaminról és cinkről rendelkezésünkre álló tudományos ismereteket. A Netamin Lizin Pajzs komplex kapszula nem gyógyhatással rendelkező készítmény.
 

Hivatkozások

1 Wu M, Cronin K, Crane JS. Biochemistry, Collagen Synthesis. StatPearls. StatPearls Publishing; 2021.
2 Yamauchi M, Terajima M, Shiiba M. Lysine Hydroxylation and Cross-Linking of Collagen. Methods Mol Biol. 2019;1934:309-324.
3 Frey J, Raby N. Lysine et collagène [Lysine and collagen]. Ann Biol Clin (Paris). 1991;49(1):36-39.
4 Li P, Yin YL, Li D, Kim SW, Wu G. Amino acids and immune function. Br J Nutr. 2007;98(2):237-252.
5 Singh M, Roa DM, Pande S, Battu S, Mahalakshmi K, Dutt KR, et al. Medicinal uses of L-lysine: past and future. Int J Res Pharm Sci. 2011;2(4):637–642.
6 Hudson JB. Applications of the phytomedicine Echinacea purpurea (Purple Coneflower) in infectious diseases. J Biomed Biotechn ol. 2012;2012:769896.
7 Wegmüller R, Tay F, Zeder C, Brnic M, Hurrell RF. Zinc absorption by young adults from supplemental zinc citrate is comparable with that from zinc gluconate and higher than from zinc oxide. J Nutr. 2014;144(2):132-136.
8 Virgin HW, Wherry EJ, Ahmed R. Redefining chronic viral infection. Cell. 2009;138(1):30-50.
9 Mailoo VJ, Rampes S. Lysine for Herpes Simplex Prophylaxis: A Review of the Evidence. Integr Med (Encinitas). 2017;16(3):42-46.
10 Gopinath D, Koe KH, Maharajan MK, Panda S. A Comprehensive Overview of Epidemiology, Pathogenesis and the Management of Herpes Labialis. Viruses. 2023;15(1):225.
11 Pedrazini MC, Araújo VC, Montalli VAM. The effect of L-Lysine in recurrent herpes labialis: Pilot study with a 8-year follow up. RGO-Rev. Gaúcha Odontol. 2018;66(3):245–249.
12 Singh BB, Udani J, Vinjamury SP, et al. Safety and effectiveness of an L-lysine, zinc, and herbal-based product on the treatment of facial and circumoral herpes. Altern Med Rev. 2005;10(2):123-127.
13 Griffith RS, DeLong DC, Nelson JD. Relation of arginine-lysine antagonism to herpes simplex growth in tissue culture. Chemotherapy. 1981;27(3):209-213.
14 Ghaemi A, Soleimanjahi H, Gill P, Arefian E, Soudi S, Hassan Z. Echinacea purpurea polysaccharide reduces the latency rate in herpes simplex virus type-1 infections. Intervirology. 2009;52(1):29-34.
15 Binns SE, Hudson J, Merali S, Arnason JT. Antiviral activity of characterized extracts from echinacea spp. (Heliantheae: Asteraceae) against herpes simplex virus (HSV-I). Planta Med. 2002;68(9):780-783.
16 Bałan B, Różewski F, Zdanowski R, Skopińska-Różewska E. Review paperImmunotropic activity of Echinacea. Part I. History and chemical structure. Central European Journal of Immunology. 2012;37(1):45-50.
17 Bałan B, Różewski F, Skopińska-Różewska E, Wojdas A, Zdanowski R, Stankiewicz W. Review paperImmunotropic activity of Echinacea. Part II. Experimental and clinical data. Central European Journal of Immunology. 2012;37(1):51-56.
18 Vimalanathan S, Kang L, Amiguet VT, Livesey J, Arnason JT, Hudson J. Echinacea purpurea. Aerial Parts Contain Multiple Antiviral Compounds. Pharm Biol. 2005;43(9):740–745.
19 Furuya A, Uozaki M, Yamasaki H, Arakawa T, Arita M, Koyama AH. Antiviral effects of ascorbic and dehydroascorbic acids in vitro. Int J Mol Med. 2008;22(4):541-545.
20 Terezhalmy GT, Bottomley WK, Pelleu GB. The use of water-soluble bioflavonoid-ascorbic acid complex in the treatment of recurrent herpes labialis. Oral Surg Oral Med Oral Pathol. 1978;45(1):56-62.
21 Ranjbar Z, Zahed M, Ranjbar MA, Shirmardan Z. Comparative study of serum zinc concentration in recurrent herpes labialis patients and healthy individuals. BMC Oral Health. 2020;20(1):296.
22 Read SA, Obeid S, Ahlenstiel C, Ahlenstiel G. The Role of Zinc in Antiviral Immunity. Adv Nutr. 2019;10(4):696-710.
23 Chang JY, Balch C, Puccio J, Oh HS. A Narrative Review of Alternative Symptomatic Treatments for Herpes Simplex Virus. Viruses. 2023;15(6):1314.
24 Mahajan BB, Dhawan M, Singh R. Herpes genitalis - Topical zinc sulfate: An alternative therapeutic and modality. Indian J Sex Transm Dis AIDS. 2013;34(1):32-34.
25 Finnerty EF. Topical zinc in the treatment of herpes simplex. Cutis. 1986;37(2):130-131.
26 Godfrey HR, Godfrey NJ, Godfrey JC, Riley D. A randomized clinical trial on the treatment of oral herpes with topical zinc oxide/glycine. Altern Ther Health Med. 2001;7(3):49-56.
27 Koopman JS, Dieleman JP, Huygen FJ, de Mos M, Martin CG, Sturkenboom MC. Incidence of facial pain in the general population. Pain. 2009;147(1-3):122-127.
28 Datta D, Bhinge A, Chandran V. Lysine: Is it worth more?. Cytotechnology. 2001;36(1-3):3-32.
29 Campos AC, Groth AK, Branco AB. Assessment and nutritional aspects of wound healing. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2008;11(3):281-288.
30 Saravanan P, Chenthamarai G. A Randomized, Open Label, Comparative Study of Lysine Cream with Standard Treatment in Patients with Second Degree Superficial Burns. Asian J Pharm Clin Res. 2017;10(5):219.
31 Sinha S, Goel SC. Effect of amino acids lysine and arginine on fracture healing in rabbits: A radiological and histomorphological analysis. Indian J Orthop. 2009;43(4):328-334.
32 Civitelli R, Villareal DT, Agnusdei D, Nardi P, Avioli LV, Gennari C. Dietary L-lysine and calcium metabolism in humans. Nutrition. 1992;8(6):400-405.
33 Fini M, Torricelli P, Giavaresi G, Carpi A, Nicolini A, Giardino R. Effect of L-lysine and L-arginine on primary osteoblast cultures from normal and osteopenic rats. Biomed Pharmacother. 2001;55(4):213-220.
34 Shimomura A, Matsui I, Hamano T, et al. Dietary L-lysine prevents arterial calcification in adenine-induced uremic rats. J Am Soc Nephrol. 2014;25(9):1954-1965.

Felnőtteknek napi 1-2 kapszula, bő folyadékkal, lehetőleg éhgyomorra bevéve.

HatóanyagA napi adag tartalmaz (1 kapszula)NRV%A napi adag tartalmaz (2 kapszula)NRV%
L-lizin500 mg-1000 mg-
C-vitamin80 mg100%160 mg200%
Cink (szerves kötésű cink-citrát)10 mg100%20 mg200%
Echinacea purpurea (Bíbor kasvirág) kivonat (10:1)6 mg-12 mg-
B12-vitamin (bioaktív metilkobalamin)5 mg200%10 mg400%

* = Napi beviteli referencia érték százaléka (felnőttek esetén)
- = Nincs meghatározható napi beviteli referencia érték

Összetevők:

L-lizin, növényi kapszula (hidroxipropil-metil-cellulóz), aszkorbinsav, cink-citrát, csomósodást gátlók (zsírsavak magnéziumsói, szilícium-dioxid), Echinacea purpurea kivonat, metilkobalamin.

Hamarosan...

Kapcsolódó termékeink

Netamin Lizin Pajzs komplex kapszula
3 490 Ft
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér