Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Természetes gyógymódok
Echinacea: az erős immunrendszerért

Echinacea: az erős immunrendszerért

Az echinacea, vagyis bíbor kasvirág egy kutatás szerint a nátha esélyét 58 százalékkal csökkentette, és a betegség átlagos időtartamát is csökkentette. Hogyan működik ez a csodás gyógynövény? Cikkünkből kiderül!

Echinacea

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) Észak-Amerikában őshonos, ott az egyik legnépszerűbb gyógynövény. Gyógyászati célokra a növény föld fölötti részét is gyűjtik, de a legtöbb hatóanyagot a gyökérgumó tartalmazza. A hatását a növény neme, részei és a hatóanyag kivonás is befolyásolják. Európában a három kasvirágfajt (E. purpurea, angustifolia, pallida) a 30-as évek végén vonták először termesztésbe, de igazán az 50-es évektől kezdték behatóbban is tanulmányozni.

Már az 50-es években kiderült, hogy a kasvirágok fertőzésellenes hatása nem közvetlenül a mikroorganizmusok szaporodásának gátlásán, hanem a nem specifikus immunvédekezés serkentésén keresztül valósul meg: egyfajta „oltásként” stimulálják a torok és a belek immunrendszerét (mandulák, Peyer-plakkok), s ezen keresztül a fagocitarendszert is. A főképpen a rhino- és herpeszvírusokat gátló hatásért az elsősorban a bíborkasvirágban található és főképpen a virágzatban felhalmozódó cikóriasav felelős, ezért kell a drogot mindig virágzási időben gyűjteni.

Legfontosabb hatóanyagaik a poliszacharidok (nagy molekulájú arabinogalaktánok, poliacetilén-vegyületek és kávésav-származékok, pl. cikóriasav). A legtöbb növényi kivonathoz hasonlóan a keverék komponensei együtt összességében itt is hatásosabbak az izolált anyagoknál.

A különféle poliszacharidok kémiailag közeli rokonságban állnak a baktériumok és vírusok sejtfalát alkotó anyagokkal, ezért kötődnek a makrofágok megfelelő receptoraihoz, ami aktiválja azok fagocitotikus tevékenységét. Emellett a fagociták szabad gyököket is kibocsátanak, amelyek közvetlenül károsítják a betolakodó mikroorganizmusokat. Vírusellenes hatásuk közvetett: nem a vírusok szaporodását gátolják, hanem (az interferonrendszer közvetítésével) azok bejutását a sejtekbe.

A modern vizsgálatok tanúsága szerint a kasvirágok elsősorban a nem specifikus immunvédekezést serkentik, növelik a granulociták számát, a makrofágok fagocitotikus aktivitását, fokozzák a béta-interferon, az interleukin 1 és az alfa-tumornekrózisfaktor termelődését, valamint gátolják a vírusok, baktériumok, protozoák szaporodását. Szinte egyáltalán nem hatnak ugyanakkor a limfociták proliferációjára.

Használata megbetegedések esetén

Kivonatát belsőleg az immunműködés javítására, gyulladások ellen használják. Az influenza megelőzésében és a fertőzés tüneteinek kezelésében nagy jelentősége van. Megrövidíti a betegség lefolyását, enyhíti a kísérő tüneteket - de csak akkor, ha a hatóanyagot már az első tünetek jelentkezésekor elkezdjük szedni. Tanulmányok szerint az echinacea segíthet a felső légúti fertőzések elleni küzdelemben. Használható allergiás panaszok és tünetek enyhítésére, a hörghurut, középfülgyulladás, mandulagyulladás, nőgyógyászati és húgyivarszervi fertőzések, valamint bőrgyógyászati kórfolyamatok és reumás eredetű betegségek kezelésére is.

echinacea_sokoldalu_gyogynoveny_viragaEgy amerikai vizsgálat szerint az echinacea a nátha esélyét 58 százalékkal csökkentette, a betegség átlagos időtartamát 1,4 nappal rövidítette. A nátha megelőzésére átlag 6 adagot kellett bevenni. Amennyiben valaki megfázott, jól teszi, ha echinaceát fogyaszt. Egy svéd tanulmányban 246 önkéntesen végeztek azt találták, hogy a gyorsan, nagy mennyiségben fogyasztott echinacea felgyorsította a felépülést a náthából. A tanulmány szerint mindössze a tünetek megjelenésétől számított 7 napon keresztül volt értelme szedni, a további szedésének nem volt már mérhető hatása.

Az Echinacea purpurea kivonatban a gyenge antibiotikus hatású echinakozid és az echinacein gyulladáscsökkentő hatású, melyet gyulladással járó bőrfolyamatok, nehezen gyógyuló sebek, krónikus fekélyek esetén lehet alkalmazni. A növény nagy molekulájú szénhidrátjai csökkentik a hialuronidáz enzim működését és ezáltal a gyulladást, gátló hatást fejtenek ki a herpeszvírussal szemben, antibiotikus, antivirális, serkentik a hámszövet regenerációját. Felhasználás formái: vizes-alkoholos kivonat, kenőcs, présnedvet tartalmazó készítmények, tabletták vagy kapszulák. Külsőleg gyulladásgátló, marás, égés, fagyás, fekély, ekcéma, mandula- és szájnyálkahártya-gyulladás esetén is bevált szer.

Az Echinacea purpurea hatékonyan hat a candida albicans fertőzéssel szemben is. Ez a mikroorganizmus felelős a leggyakoribb gombafertőzésért. Németországi kutatások eredménye volt az a megfigyelés, hogy az echinacea hatására a makrofágok jobb hatékonysággal pusztították a gombákat, miközben számuk nem növekedett meg. Az echinacea a krónikus fáradtság szindrómában szenvedőknek jelenthet megoldást, mivel ez a tünetegyüttes sokszor a candida fertőzés melléktüneteit jelenti csupán.

Az echinacea-készítmények szedését a fertőzés legelső jelére (vagy még korábban) érdemes megkezdeni, később hatásosságuk jelentősen csökken. A használat ajánlott időtartama néhány naptól 3-4 hétig terjed, fontos tudni, hogy hosszabb távú használat esetén a kasvirágok hatása megfordul és gátolni kezdi az immunrendszert. A kasvirágkivonatok jól használhatók antibiotikum-terápia kiegészítésére is, mivel számos antibiotikum immunszuppresszív hatású. Három hétnél hosszabb kúra nem ajánlott. Hosszas használata alacsony vérnyomást, lázat, hányingert, hányást, nehéz légzést, ritkán gyomor- és bélbántalmakat, májgyulladást és bőrelváltozásokat okozhat. Anafilaxiás reakció is előfordulhat. A mellékhatásokra akkor kell odafigyelni, ha a gyógynövényt más gyógyszerrel együtt szedik. Kölcsönhatásra léphet a májra káros gyógyszerekkel, egyes rákellenes gyógyszerekkel, szintetikus hormonokkal. Általában nagyon fontos, hogy aki gyógynövény készítményeket használ, fokozottan figyeljen az esetleges mellékhatásokra.

Küzdj az allergia ellen természetes módszerekkel!Az allergia ellen is hatásos

Az allergia a szervezet védekező rendszerének túlzott reakciója, mely esetében a testünk számára egyébként ártalmatlan anyagokat (pl. madártoll, gomba spórák, virágpor, stb.) immunrendszerünk veszélyesnek érzékeli és támadást indít ellene.

Az allergiák megjelenése lehet szezonális, de fennállhat akár egész éven keresztül is annak függvényében, hogy az allergén anyag mennyi ideig és milyen koncentrációban érintkezik a szervezettel. Gyakran allergia húzódik meg az állandó fáradtság, legyengült teljesítő- és tanulási képesség, bizonyos magatartászavarok (pl. agresszió), valamint a fertőzésekre való hajlam hátterében is. Immunrendszerünk erősítése is a prevenció fontos része.

A C-, A-, B- és E-vitaminok, a cink, szelén, kalcium, magnézium mellett a gyógynövény terápia is segíthet. Az izlandi zuzmó, a felső légúti megbetegedéseknél a köhögési inger csillapítására nyújthat megoldást, az echinacea és a szöszös ökörfarkkoró az allergiás panaszok és tünetek enyhítésére alkalmazhatók, míg a macskakarom erős antioxidáns és allergiaellenes tulajdonságai miatt lehet jó választás. Parlagfű allergiában szenvedőknél keresztreakciót válthat ki az árinka (Arnica montana), a bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) és a kamilla (Matricaria chamomilla) készítmények alkalmazása. Az echinacea nem használható más fészkesekkel szembeni allergiák, valamint ún. progrediáló szisztémás betegségek (tbc, sclerosis multiplex, kollagenózisok, leukózis, AIDS és más autoimmun betegségek) esetén sem. A terhesség ideje alatt használatuk szintén ellenjavallt.

Felhasznált irodalom
B. Theiss.: Erdők, mezők patikája, Mikrotrade Kft,  81-84. Kissné D.É.-Zsoldos M.: A természet kincsestára, Pannon-Literatúra Kft, 2007, 57 Bíbor kasvirág: www.balintcseppek.hu Bíbor kasvirág:www.wikipedia.hu Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó, 2001 Shah SA et al. "Evaluation of echinacea for the prevention and treatment of the common cold: a meta-analysis." Lancet Infect Dis 2007; 7:473-80. Dobos L.:Az echinacea mellékhatásai InforMed Hírek 2006;4 2006-12-22 Sándor K.: Az echinacea enyhíti a nátha tüneteit, és lerövidíti a betegség időtartamát InforMed Hírek 2006;4 2006-03-15 Jeni Zs.:Echinacea: Ideál - Reforméletmód magazin 2006;18(1):37-37 Celsus Kft. Echinacea a nátha ellen www.informed.hu 2007.06.28. Bajor Zs.: Védekezzünk táplálkozással az allergia ellen! Ízek, érzések 2012.05.07. H1N1 - Vírus a lakásban? www.webbeteg.hu Gyógynövények – Ősi bölcsesség egy új világban FOOD TODAY 03/2002 www.eufic.org Dr. Major T.: Kuriózumok az allergológiában www.medlist.com/HIPPOCRATES Köteles F.: A kasvirágok: Komplementer Medicina 8(3):61-61 Celsus Kft. 2005-02-24 Echinacea: www.naturhirek.hu 2010.01.14
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Echinacea 380mg kapszula (Bíbor Kasvirág)
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér