Egy B-komplex készítményt pofonegyszerű összeállítani: bele kell tenni mind a 8-féle B-vitamint és kész is! Vagy mégsem? Ne elégedj meg ennyivel, hiszen óriási különbség tud lenni két, látszólag egyforma B-komplex termék között is – felszívódás, hatékonyság és ebből fakadóan az egészségre gyakorolt pozitív hatás tekintetében is! Nemcsak a B-vitaminok jelenléte számít, hanem azok mennyisége és vegyületformája, illetve a kiegészítő extra hatóanyagok is, melyek akár jelentős mértékben támogathatják a B-vitaminok élettani hatásait.
A Netamin szakértőivel kitűztük célul, hogy olyan B-vitamin komplex készítményt hozunk létre, ami minden szempontból a lehető legjobb!
Először is tekintsük át, hogy milyen formák találhatóak a Netamin Metil B-komplex Mátrix kapszulában, és miért is ezekre esett a választásunk!
Betain: A betain (másik nevén trimetil-glicin, TMG) egy természetes aminosav, amely számos élelmiszerben megtalálható – pl. cékla, spenót, teljes kiőrlésű gabonák – és a szervezetünk elő tudja állítani kolinból. Alapvető szerepet játszik a metiláció folyamatában (a folát, B2-, B6- és B12-vitamin, kolin és metionin mellett), ami elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez: a sejtosztódáshoz, a DNS és RNS szintézishez, a szív-érrendszer, immunrendszer, idegrendszer megfelelő működéséhez, a hormonegyensúlyhoz, az energiatermeléshez és a méregtelenítéshez is.27-33 Kutatások alapján a betain és a folát szerepe a metilációban szorosan összefügg egymással, szükség esetén kompenzálni tudják egymás hiányát.34-37
Kolin: A kolin egy esszenciális tápanyag – létfontosságú szervezetünk megfelelő működéséhez és az egészségünk megőrzéséhez, ám mivel testünk kis mennyiségben állítja csak elő, ezért a legtöbbet étrenddel, illetve étrend-kiegészítéssel kell bevinnünk.27,38-40 Vízben oldódó, szerves anyag, amit B4-vitamin néven is ismert, bár hivatalosan nem tagja a B-komplex családnak. A kolin a szervezetben a foláttal, a B2-, B6- és B12-vitaminnal és a betainnal közösen alapvetőek a metilációhoz, így a kolin is hozzájárul a normál homocisztein-anyagcseréhez. Emellett a normál zsíranyagcserét és a normál májműködés fenntartását is támogatja, valamint az agy és idegrendszer számára fontos ingerületátvivő anyag, az acetilkolin előanyaga.
Mio-inozitol: Az inozitol egy természetes anyag, kémiai szerkezetét tekintve egyszerű szénhidrát. 9 különböző formája van, ám legnagyobb mennyiségben a mio-inozitol fordul elő a természetben és az egészséges emberi szervezetben is. Korábban B8-vitaminként tartották számon, de mint később kiderült, valójában nem sorolható a vitaminok közé – így „nem hivatalos” B-vitamin lett belőle. Fontossága azonban megkérdőjelezhetetlen: kutatások sora igazolja, hogy számos biológiai folyamatban kulcsszerepet játszik. A B-vitaminok hatását több területen is kiegészíti, támogatja: zsíranyagcsere, mentális egészség és neurotranszmitter-funkció, sejtkommunikáció, vércukorszint-szabályozás.41-46
PABA: A para-amino-benzoesav (röviden PABA vagy más néven 4-aminobenzoesav) a B-komplex család egyik „nem hivatalos tagja”. B10-vitaminként is ismert, habár szigorú értelemben véve nem igazi vitamin. Megtalálható például a belsőségekben, gombákban, teljes kiőrlésű gabonákban és a spenótban is. Szervezetünkben a PABA-t a bélbaktériumok felhasználhatják folát előállítására – ez ugyanakkor nem biztosít elegendő folátot, ezért azt külső forrásból is feltétlenül be kell vinnünk.47,48 A PABA a tetrahidrofolát koenzim részeként segíti az aminosavak anyagcseréjét és a vörösvérsejtek képződését is, és segítheti a pantoténsav (B5-vitamin) megfelelő hasznosítását.49,50
Piperin: A piperin egy alkaloid vegyület, a fekete bors fő hatóanyaga, ennek köszönheti jellegzetes ízét. Kutatások alapján a piperin elősegítheti bizonyos tápanyagok jobb felszívódását, beleértve olyan vízoldékony vitaminokat is, mint a B1-, B2-, B6- és B12-vitamin, a B3-vitamin nikotinamid (vagy más néven niacinamid) formája és folát.51-54 A vizsgálati eredmények alapján elmondható, hogy a piperin legalább 30%-kal fokozhatja a vitaminok és egyéb tápanyagok felszívódását. Több lehetséges hatásmechanizmust is beazonosítottak már: az emésztőenzimek serkentése, egyéb lebontó-átalakító enzimekre gyakorolt hatás, a bélrendszer vérellátásának fokozása.
A B-vitaminokat komplexnek is szokás nevezni, mivel sose fordulnak elő izolálva a természetben, hanem állandóan együtt vannak. A B-komplex csoport tagjai számtalan fontos szerepet játszanak szervezetünkben, de leggyakrabban a fáradtság elleni küzdelem, az egészséges idegrendszer, és az egészséges anyagcsere-folyamatok fenntartása kapcsán találkozunk velük. Mivel a B-vitaminok szorosan kötődnek egymáshoz – együttesen vesznek részt az energiatermelési folyamatokban, az idegrendszer működésében – és egymás hatását erősítik (szinergiában fejtik ki a hatásukat), ezért célszerű együtt bevinnünk őket. Természetesen emellett minden egyes B-vitaminnak vannak egyedi tulajdonságai is, amikről részletesebben lentebb olvashatsz.
A szervezetnek mindegyik B-vitaminra szüksége van, az egyik nem helyettesíti a másikat. Testünk magától egyiket sem tudja előállítani. Vízoldékony vitaminok révén könnyen kiürülnek a szervezetből, így napi rendszerességgel kell pótolnunk őket.
B1-vitamin (tiamin):
Elsősorban a szénhidrátokat energiává átalakító enzimek szabályos működéséért, valamint a gerincvelő és az agy közötti jelátvitelért felelős. Hozzájárul a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez, a megfelelő pszichológiai funkció fenntartásához. Dohányzás, alkohol- vagy sok cukor fogyasztás, fogamzásgátló tabletta szedése esetén fokozott szükség van erre a vitaminra.
B2-vitamin (riboflavin):
A B2-vitamin a bőr és a nyálkahártya felépítését segíti, fontos szerepe van a méregtelenítésben és segíti a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmét. Hozzájárul a vörösvérsejtek normál állapotának fenntartásához, a normál vasanyagcseréhez és az idegrendszer normál működéséhez is. Védi a szem nyálkahártyáját, javítja a szem alkalmazkodóképességét, a normál látást támogatja.
B3-vitamin (niacin):
A B3-vitaminnak, a többi B-vitaminhoz hasonlóan, a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát anyagcserében van szerepe, hozzájárul az energiatermelő folyamatokhoz, a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez. A bőr és nyálkahártyák egészségének fenntartásához is fontos, hatással van az izmok és az idegek regenerációjára, illetve részt vesz egyes hormonális folyamatokban is.
B5-vitamin (pantoténsav):
Több mint száz fontos élettani reakcióban vesz részt, köztük a zsírsavak anyagcseréjében, a nemi hormonok és egyes ingerületátvivő anyagok szintézisében. Részt vesz a normál energiatermelő folyamatokban, segíthet megőrizni a bőr és a haj egészségét. Segíti a szervezet védekező munkáját is, az ellenanyagok szintézise által. Hatásos segítség lehet fáradtság, stressz ellen.
B6-vitamin (piridoxin):
Fő feladata a fehérje- és aminosav-anyagcsere irányítása: koenzimként több mint hatvan enzimrendszerben működik közre. A B6-vitamin jelenléte fontos az immunrendszer normál működéséhez, a normál pszichológiai funkció fenntartásához, a normál vörösvérsejt-képződéshez, az idegrendszer normál működéséhez. Hozzájárul a hormonális aktivitás szabályozásához.
B7-vitamin (biotin):
A biotint gyakran nevezik szépségvitaminnak is, mivel nagyban hozzájárul a bőr, a haj és a köröm egészségéhez. Szerepet játszik az egészséges sejtnövekedésben, valamint szervezetünk teljes anyagcseréjében. Hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához, az idegrendszer normál működéséhez, a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásához.
B9-vitamin (folát):
Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, hiánya sajnos mégis rendkívül gyakori. Magyarországon az átlagos napi folátbevitel nőknél 150 µg alatt van, férfiaknál pedig 160-180 µg.55 Az optimális legalább 400 µg lenne! A folát hozzájárul a normál vérképződéshez és homocisztein-anyagcseréhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez. Terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében.
B12-vitamin (kobalamin):
A B12 hozzájárul az idegrendszer és immunrendszer normál működéséhez, a normál vörösvérsejt-képződéshez és homocisztein-anyagcseréhez, a fáradtság csökkentéséhez, és segít fenntartani a normál pszichológiai funkciókat. Hiányára utalhat a fáradtság, ingerlékenység, száraz bőr, törékeny haj. Pótlása kiemelten fontos vegánoknak, vegetáriánusoknak.
Az igazság az, hogy mindenkinek szüksége van B-vitaminokra, hiszen nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Nagyon sokan nem is tudják, hogy fizikai-szellemi panaszaikért – mint a fáradékonyság, dekoncentráltság – a B-vitamin hiány felelhet. Ugyanakkor bizonyos élethelyzetekben kiemelten ajánlott a B-vitamin komplex szedése.
OGYÉI szám: 34927/2024. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőségbiztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.
1 Mrowicka M, Mrowicki J, Dragan G, Majsterek I. The importance of thiamine (vitamin B1) in humans. Biosci Rep. 2023;43(10):BSR20230374.
2 Aguilar F, Charrondiere UR, Dusemund B, et al. Benfotiamine, thiamine monophosphate chloride and thiamine pyrophosphate chloride, as sources of vitamin B1 added for nutritional purposes to food supplements. EFSA J. 2008;6(11):864.
3 Hrubša M, Siatka T, Nejmanová I, et al. Biological Properties of Vitamins of the B-Complex, Part 1: Vitamins B1, B2, B3, and B5. Nutrients. 2022;14(3):484.
4 Hamdani J, Goole J, Moës AJ, Amighi K. In vitro and in vivo evaluation of floating riboflavin pellets developed using the melt pelletization process. Int J Pharm. 2006;323(1-2):86-92.
5 Daniel H, Binninger E, Rehner G. Hydrolysis of FMN and FAD by alkaline phosphatase of the intestinal brush-border membrane. Int J Vitam Nutr Res. 1983;53(1):109-114.
6 MacKay D, Hathcock J, Guarneri E. Niacin: chemical forms, bioavailability, and health effects. Nutr Rev. 2012;70(6):357-366.
7 Norris RB. "Flush-free niacin": dietary supplement may be "benefit-free". Prev Cardiol. 2006;9(1):64-65.
8 Keenan JM. Wax-matrix extended-release niacin vs inositol hexanicotinate: a comparison of wax-matrix, extended-release niacin to inositol hexanicotinate "no-flush" niacin in persons with mild to moderate dyslipidemia. J Clin Lipidol. 2013;7(1):14-23.
9 Aguilar F, Charrondiere U, Dusemund B, et al. Pantethine as source for pantothenic acid added as a nutritional substance in food supplements. EFSA J. 2008;6(11):865.
10 Hattersley JG. Vitamin B6: The Overlooked Key to Preventing Heart Attacks. J Appl Nutr. 1995; 47(1-2):24–31.
11 Ubbink JB. Vitamin nutrition status and homocysteine: an atherogenic risk factor. Nutr Rev. 1994;52(11):383-387.
12 Ubbink JB, van der Merwe A, Delport R, et al. The effect of a subnormal vitamin B-6 status on homocysteine metabolism. J Clin Invest. 1996;98(1):177-184.
13 di Salvo ML, Safo MK, Contestabile R. Biomedical aspects of pyridoxal 5'-phosphate availability. Front Biosci (Elite Ed). 2012;4(3):897-913.
14 Merrill AH Jr, Henderson JM. Vitamin B6 metabolism by human liver. Ann N Y Acad Sci. 1990;585:110-117.
15 Riancho-Zarrabeitia L, García-Unzueta M, Tenorio JA, et al. Clinical, biochemical and genetic spectrum of low alkaline phosphatase levels in adults. Eur J Intern Med. 2016;29:40-45.
16 Bonrath W, Karge R, Netscher T, Roessler F, Spindler F. Biotin - The Chiral Challenge. CHIMIA Int J Chem. 2009;63(5):265–269.
17 Vidmar Golja M, Šmid A, Karas Kuželički N, Trontelj J, Geršak K, Mlinarič-Raščan I. Folate Insufficiency Due to MTHFR Deficiency Is Bypassed by 5-Methyltetrahydrofolate. J Clin Med. 2020;9(9):2836.
18 Seremak-Mrozikiewicz A. Metafolina--alternatywa dla suplementacji niedoboru folianów u kobiet ciezarnych [Metafolin--alternative for folate deficiency supplementation in pregnant women]. Ginekol Pol. 2013;84(7):641-646.
19 Turck D, Bohn T, Castenmiller J, et al. Conversion of calcium-l-methylfolate and (6S)-5-methyltetrahydrofolic acid glucosamine salt into dietary folate equivalents. EFSA J. 2022;20(8):e07452.
20 Willems FF, Boers GH, Blom HJ, Aengevaeren WR, Verheugt FW. Pharmacokinetic study on the utilisation of 5-methyltetrahydrofolate and folic acid in patients with coronary artery disease. Br J Pharmacol. 2004;141(5):825-830.
21 Lamers Y, Prinz-Langenohl R, Brämswig S, Pietrzik K. Red blood cell folate concentrations increase more after supplementation with [6S]-5-methyltetrahydrofolate than with folic acid in women of childbearing age. Am J Clin Nutr. 2006;84(1):156-161.
22 Greenberg JA, Bell SJ. Multivitamin Supplementation During Pregnancy: Emphasis on Folic Acid and l-Methylfolate. Rev Obstet Gynecol. 2011;4(3-4):126-127.
23 Alruwaili M, Basri R, AlRuwaili R, Albarrak AM, Ali NH. Neurological Implications of Vitamin B12 Deficiency in Diet: A Systematic Review and Meta-Analysis. Healthcare (Basel). 2023;11(7):958.
24 Sil A, Kumar H, Mondal RD, et al. A randomized, open labeled study comparing the serum levels of cobalamin after three doses of 500 mcg vs. a single dose methylcobalamin of 1500 mcg in patients with peripheral neuropathy. Korean J Pain. 2018;31(3):183-190.
25 Paul C, Brady DM. Comparative Bioavailability and Utilization of Particular Forms of B12 Supplements With Potential to Mitigate B12-related Genetic Polymorphisms. Integr Med (Encinitas). 2017;16(1):42-49.
26 Arslan SA, I Arslan, F Tirnaksiz. Cobalamins and methylcobalamin: Coenzyme of vitamin B12. FABAD J Pharm Sci. 2013;38(3):151-157.
27 Łoboś P, Regulska-Ilow B. Link between methyl nutrients and the DNA methylation process in the course of selected diseases in adults. Rocz Panstw Zakl Hig. 2021;72(2):123-136.
28 Arumugam MK, Paal MC, Donohue TM Jr, Ganesan M, Osna NA, Kharbanda KK. Beneficial Effects of Betaine: A Comprehensive Review. Biology (Basel). 2021;10(6):456.
Moore LD, Le T, Fan G. DNA methylation and its basic function. Neuropsychopharmacology. 2013;38(1):23-38.
29 Zhong J, Agha G, Baccarelli AA. The Role of DNA Methylation in Cardiovascular Risk and Disease: Methodological Aspects, Study Design, and Data Analysis for Epidemiological Studies [published correction appears in Circ Res. 2016 Feb 5;118(3):e30. doi: 10.1161/RES.0000000000000094]. Circ Res. 2016;118(1):119-131.
30 Calle-Fabregat C, Morante-Palacios O, Ballestar E. Understanding the Relevance of DNA Methylation Changes in Immune Differentiation and Disease. Genes (Basel). 2020;11(1):110.
31 Allison J, Kaliszewska A, Uceda S, Reiriz M, Arias N. Targeting DNA Methylation in the Adult Brain through Diet. Nutrients. 2021;13(11):3979.
32 García-Carpizo V, Ruiz-Llorente L, Fraga M, Aranda A. The growing role of gene methylation on endocrine function. J Mol Endocrinol. 2011;47(2):R75-R89.
33 Hodges RE, Minich DM. Modulation of Metabolic Detoxification Pathways Using Foods and Food-Derived Components: A Scientific Review with Clinical Application. J Nutr Metab. 2015;2015:760689.
34 Niculescu MD, Zeisel SH. Diet, methyl donors and DNA methylation: interactions between dietary folate, methionine and choline. J Nutr. 2002;132(8 Suppl):2333S-2335S.
35 Karlsson T, Winkvist A, Strid A, Lindahl B, Johansson I. Associations of dietary choline and betaine with all-cause mortality: a prospective study in a large Swedish cohort. Eur J Nutr. 2024;63(3):785-796.
36 Chen V, Schwartz JL, Cho CE. Folate and Choline: Does It Take Two to Tango in Early Programming of Disease?. Lifestyle Genom. 2023;16(1):177-191.
37 Obeid R. The metabolic burden of methyl donor deficiency with focus on the betaine homocysteine methyltransferase pathway. Nutrients. 2013;5(9):3481-3495.
38 Zeisel SH, da Costa KA. Choline: an essential nutrient for public health. Nutr Rev. 2009;67(11):615-623.
39 Sanders LM, Zeisel SH. Choline: Dietary Requirements and Role in Brain Development. Nutr Today. 2007;42(4):181-186.
40 da Mota JCNL, Ribeiro AA, Carvalho LM, et al. Impact of Methyl-Donor Micronutrient Supplementation on DNA Methylation Patterns: A Systematic Review and Meta-Analysis of in vitro, Animal, and Human Studies. Lifestyle Genom. 2023;16(1):192-213.
41 Chhetri DR. Myo-Inositol and Its Derivatives: Their Emerging Role in the Treatment of Human Diseases. Front Pharmacol. 2019;10:1172.
42 Zarezadeh M, Dehghani A, Faghfouri AH, et al. Inositol supplementation and body mass index: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Obes Sci Pract. 2021;8(3):387-397.
43 Concerto C, Chiarenza C, Di Francesco A, et al. Neurobiology and Applications of Inositol in Psychiatry: A Narrative Review. Curr Issues Mol Biol. 2023;45(2):1762-1778.
44 Kiani AK, Paolacci S, Calogero AE, et al. From Myo-inositol to D-chiro-inositol molecular pathways. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2021;25(5):2390-2402.
45 DiNicolantonio JJ, H O'Keefe J. Myo-inositol for insulin resistance, metabolic syndrome, polycystic ovary syndrome and gestational diabetes. Open Heart. 2022;9(1):e001989.
46 Miñambres I, Cuixart G, Gonçalves A, Corcoy R. Effects of inositol on glucose homeostasis: Systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr. 2019;38(3):1146-1152.
47 Rossi M, Amaretti A, Raimondi S. Folate production by probiotic bacteria. Nutrients. 2011;3(1):118-134.
48 LeBlanc JG, Milani C, de Giori GS, Sesma F, van Sinderen D, Ventura M. Bacteria as vitamin suppliers to their host: a gut microbiota perspective. Curr Opin Biotechnol. 2013;24(2):160-168.
49 Borah B, Devi TG. Vibrational study on the molecular interaction of L-Proline and Para-Aminobenzoic acid. J Mol Struct. 2020;1203:127396.
50 Jennings IW. The Vitamin B Complex. In: Vitamins in Endocrine Metabolism. Heinemann Medical; 1970:58-77.
51 Dudhatra GB, Mody SK, Awale MM, et al. A comprehensive review on pharmacotherapeutics of herbal bioenhancers. ScientificWorldJournal. 2012;2012:637953.
52 Srinivasan K. Black pepper and its pungent principle-piperine: a review of diverse physiological effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2007;47(8):735-748.
53 Chaudhri SK, Jain S. A Systematic Review of Piperine as a Bioavailability Enhancer. J Drug Deliv Ther. 2023;13(4):133-6.
54 Majeed M, Prakash L. Targeting Optimal Nutrient Absorption with Phytonutrients. East Windsor, NJ: Sabinsa Corporation; 2007.
55 ogyei.gov.hu/dynamic/8_A_vitaminok_bevitele_az_OTAP_2019_alapjan.pdf
Napi 1 kapszula szedése javasolt, bő folyadékfogyasztással.
Figyelmeztetés: a piperin befolyásolhatja a rendszeresen szedett gyógyszerek hasznosulását!
Hatóanyag A napi adag tartalmaz
(1 kapszula) NRV%* B1-vitamin (tiamin-hidroklorid) 50 mg 4545% Pantoténsav (kalcium-D-pantotenát) 50 mg 833% Mio-inozitol 30 mg ** Betain 20 mg ** PABA (para-amino-benzoesav) 20 mg ** B2-vitamin (riboflavin és riboflavin–5’-foszfát nátriumsója) 20 mg 1428% Niacin (nikotinamid) 20 mg 125% Kolin 15 mg ** B6-vitamin (piridoxál–5’-foszfát és piridoxin-hidroklorid) 12 mg 857% Feketebors-kivonat
- ebből piperin (95%)5 mg
4,75 mg** Folát (kalcium-L-metil-folát) 400 µg 200% B12-vitamin (metilkobalamin) 250 µg 10000% Biotin (D-biotin) 200 µg 400%
* = Napi beviteli referencia érték százaléka (felnőttek esetén)
** = Nincs meghatározott napi beviteli referencia érték
Összetevők:
tömegnövelő szerek (mikrokristályos cellulóz, dikalcium-foszfát), kapszulahéj (hidroxipropil-metilcellulóz), B1-vitamin (tiamin-hidroklorid), pantoténsav (kalcium-D-pantotenát), DL-kolin-bitartarát, mio-inozitol, B2-vitamin (riboflavin, riboflavin–5’-foszfát nátriumsója), niacin(nikotinamid), biotin (D-biotin), para-amino-benzoesav, vízmentes betain, B6-vitamin (piridoxál–5’-foszfát,piridoxin-hidroklorid), feketebors-kivonat, csomósodást gátló anyag (zsírsavak magnéziumsói), folát (kalcium-L-metil-folát), B12-vitamin (metilkobalamin)