fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Vitaminok és ásványi anyagok
Stressz ellen bizonyítottak a B-vitaminok!

Stressz ellen bizonyítottak a B-vitaminok!

Munkahelyi stressz, magánéleti feszültség: mi köze lehet mindezekhez a B-vitaminoknak? Ausztrál kutatók tesztelték a B-vitaminok stresszcsökkentő hatását - további részletek cikkünkben!

Egy 2013-ban közzétett országos felmérés szerint az emberek 52 százaléka stresszesnek tartja a munkahelyét. De a stressz veszélye nem csak munkahelyünkön leselkedik ránk: rohanó világunkban gyakorlatilag már mindennapjaink része. Mit tehetünk ellene? Hogyan oldhatjuk a stresszt? Természetesen a legjobb megoldás a stresszforrások teljes kiiktatása, de ez csak nagyon ritkán lehetséges. Szerencsére más módszer is létezik: ausztrál kutatók a B-vitaminokban találták meg a stresszcsökkentés kulcsát!

A tartós stressz veszélyei

A legutóbbi adatok szerint az Egyesült Államokban, egy hatéves periódus alatt, 560 százalékkal nőtt a stresszel kapcsolatos betegségek gyakorisága.

Ijesztő szám, különösen azért, mert a krónikus stressz az alábbi betegségekkel hozható kapcsolatba:

• Szívbetegség

• Alkoholizmus

• Depresszió

• Szorongás

• Magas vérnyomás

• Tápanyaghiány (különösen B6-vitamin)

Az utolsó pont kifejezetten fontos, hiszen már korábbi vizsgálatok is utaltak arra, hogy a B-vitaminok, illetve a B-vitamint is tartalmazó általános multivitaminok szedése javíthatja a stresszhelyzetben nyújtott teljesítményt, illetve javíthat a közérzeten is.

De valóban segítenek a B-vitaminok a stressz csökkentésében? Ausztrál kutatók szerint a válasz egy egyértelmű igen.

B-komplex és munkahelyi stressz

A 2011-ben publikált kutatás célja az volt, hogy megállapítsák, egy magas dózisú B-komplex vitamin formula képes-e csökkenteni a munkahelyi stresszt.

A stressz nem kell, hogy tönkre tegye az életünket60 ember vett részt a kísérletben (32 és 52 év közöttiek), akiket három csoportra osztottak: normál felszívódású B-vitamin komplex, lassú felszívódású B-vitamin komplex, vagy placebo (azaz hatás nélküli készítmény, amelyről az azt beszedők nem tudják, hogy valójában hatástalan). Mindegyik csoport teljes munkaidőben (75%-uk) vagy részmunkaidőben (25%-uk) dolgozott és arra kérték őket, hogy napi 2 tablettát szedjenek 90 napon át.

A résztvevőknek négy kérdőívet is ki kellett tölteniük, melyekkel a kutatók a különböző stresszmutatókat (pl. pszichológiai megerőltetés, felelősségek) mérték fel. A kérdőíves tesztelést a kutatás elején, 30 nap elteltével, majd 90 nap elteltével, vagyis a kutatás végén végezték el.

A kutatók először is megállapították, hogy a lassú és a normál felszívódású B-vitaminok hatása között nem volt felfedezhető különbség. Másfelől az eredmények azt mutatták, hogy a B-komplex vitamin szedésétől jelentősen csökkent a munkával járó megterhelés, illetve csökkenést mutatott a zavarodottság és depresszió mértéke.

Az eredményekből nyugodtan következtethetünk arra, hogy a B-vitaminok szedése nem csak munkahelyi, hanem bármilyen más stresszhelyzetben is rendkívül hasznos lehet.

Felhasznált irodalom
http://www.munkahelyistresszinfo.hu/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21905094
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin B-vitamin komplex FORTE tabletta - Szuper kiszerelés
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér