fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Vitaminok és ásványi anyagok
Stressz ellen bizonyítottak a B-vitaminok!

Stressz ellen bizonyítottak a B-vitaminok!

Munkahelyi stressz, magánéleti feszültség: mi köze lehet mindezekhez a B-vitaminoknak? Ausztrál kutatók tesztelték a B-vitaminok stresszcsökkentő hatását - további részletek cikkünkben!

Egy 2013-ban közzétett országos felmérés szerint az emberek 52 százaléka stresszesnek tartja a munkahelyét. De a stressz veszélye nem csak munkahelyünkön leselkedik ránk: rohanó világunkban gyakorlatilag már mindennapjaink része. Mit tehetünk ellene? Hogyan oldhatjuk a stresszt? Természetesen a legjobb megoldás a stresszforrások teljes kiiktatása, de ez csak nagyon ritkán lehetséges. Szerencsére más módszer is létezik: ausztrál kutatók a B-vitaminokban találták meg a stresszcsökkentés kulcsát!

A tartós stressz veszélyei

A legutóbbi adatok szerint az Egyesült Államokban, egy hatéves periódus alatt, 560 százalékkal nőtt a stresszel kapcsolatos betegségek gyakorisága.

Ijesztő szám, különösen azért, mert a krónikus stressz az alábbi betegségekkel hozható kapcsolatba:

• Szívbetegség

• Alkoholizmus

• Depresszió

• Szorongás

• Magas vérnyomás

• Tápanyaghiány (különösen B6-vitamin)

Az utolsó pont kifejezetten fontos, hiszen már korábbi vizsgálatok is utaltak arra, hogy a B-vitaminok, illetve a B-vitamint is tartalmazó általános multivitaminok szedése javíthatja a stresszhelyzetben nyújtott teljesítményt, illetve javíthat a közérzeten is.

De valóban segítenek a B-vitaminok a stressz csökkentésében? Ausztrál kutatók szerint a válasz egy egyértelmű igen.

B-komplex és munkahelyi stressz

A 2011-ben publikált kutatás célja az volt, hogy megállapítsák, egy magas dózisú B-komplex vitamin formula képes-e csökkenteni a munkahelyi stresszt.

A stressz nem kell, hogy tönkre tegye az életünket60 ember vett részt a kísérletben (32 és 52 év közöttiek), akiket három csoportra osztottak: normál felszívódású B-vitamin komplex, lassú felszívódású B-vitamin komplex, vagy placebo (azaz hatás nélküli készítmény, amelyről az azt beszedők nem tudják, hogy valójában hatástalan). Mindegyik csoport teljes munkaidőben (75%-uk) vagy részmunkaidőben (25%-uk) dolgozott és arra kérték őket, hogy napi 2 tablettát szedjenek 90 napon át.

A résztvevőknek négy kérdőívet is ki kellett tölteniük, melyekkel a kutatók a különböző stresszmutatókat (pl. pszichológiai megerőltetés, felelősségek) mérték fel. A kérdőíves tesztelést a kutatás elején, 30 nap elteltével, majd 90 nap elteltével, vagyis a kutatás végén végezték el.

A kutatók először is megállapították, hogy a lassú és a normál felszívódású B-vitaminok hatása között nem volt felfedezhető különbség. Másfelől az eredmények azt mutatták, hogy a B-komplex vitamin szedésétől jelentősen csökkent a munkával járó megterhelés, illetve csökkenést mutatott a zavarodottság és depresszió mértéke.

Az eredményekből nyugodtan következtethetünk arra, hogy a B-vitaminok szedése nem csak munkahelyi, hanem bármilyen más stresszhelyzetben is rendkívül hasznos lehet.

Felhasznált irodalom
http://www.munkahelyistresszinfo.hu/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21905094
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin B-vitamin komplex FORTE tabletta - Szuper kiszerelés
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér