fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Vitaminok
Tényleg rákot okoznak a B-vitaminok?!

Tényleg rákot okoznak a B-vitaminok?!

A sajtót bejárta egy "friss kutatás", mely szerint a B6-és B12-vitaminok rákot okozhatnak. Elferdített igazság, leleplezés és tények a B-vitaminokról ITT!

„Megdöbbentő eredmény”, „Tüdőrákot okozhatnak az étrendkiegészítők” - ilyen és ehhez hasonló szalagcímeket olvashattunk az elmúlt napokban. A finoman szólva is túlzó címek mögött félinformációk, félreértelmezések és tévedések lapultak. Mi most elmondjuk, hogy miért nincs semmi okod rettegni a B-vitaminoktól.


Röviden a lényeg:

- A sajtóban keringő állítások, melyek a B-vitaminok és a rák összefüggéséről írnak, egy darab, tudományosan megkérdőjelezhető kutatáson alapulnak.

- A témában íródott cikkek a hivatkozott kutatás vezetőjének a szavait is kiforgatták és olyan állításokat is tesznek, melyekről a kutatásban szó sem volt.

- A kutatás maga is megjegyzi, hogy azok, akiknél a feltételezett összefüggést találták, erősen - 14-20-szoros mennyiségben - ráadásul tartósan túladagolták a B6- és B12-kiegészítőket, ráadásul sokan dohányoztak is.

- A túladagolás semmiből nem jó, ezt eddig is tudtuk.

- A B6- és B12- vitaminok optimális fogyasztása az egészséges életmód nélkülözhetetlen eleme, az élethez nélkülözhetetlenek, hiányuk súlyos és életveszélyes betegségeket okoz - és ez nem feltételes mód, ez tény.

- Még az ultrakritikus Európai Élelmezésbiztonsági Hatóság is elismeri a B6- és B12-vitaminok szerepét az egészséges életmódban.

- A sajtóban megjelenő “döbbenetes”, “hihetetlen” cikkekkel mindig legyünk óvatosak, tegyük mérlegre a hallottakat a józan ész és a tudomány mérlegén.

- A B6- és B12-vitamin tartalmú minőségi étrend-kiegészítők megbízható és biztonságos forrásai ezeknek a vitaminoknak.


A napokban találkozhattunk ezzel a hírrel:1 "A B6- és B12-vitamintartalmú étrend-kiegészítőket rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztó férfiaknál, különösen a dohányzóknál, fokozottabb a kockázata a tüdőrák kialakulásának”, egy másik hírportál2 pedig erre alapozva már egyenesen hurkolja a kötelet minden étrend-kiegészítőnek: “Újabban azonban egyre több kutató kezd kételkedni abban, hogy van-e egyáltalán bármilyen, tudományos eszközökkel is kimutatható haszna a manapság forgalmazott étrend-kiegészítőknek.

A netamin.hu-nál megdöbbenve olvastuk a sajtóközleményeket, de mielőtt benzinnel lelocsoltuk és felgyújtottuk volna a teljes vitaminkészletünket, előbb azért utána jártunk, mennyi a valóság ezek mögött a “szenzációs hírek” mögött, mit is mondanak a tények.

Mi ugyanis a netamin.hu-nál tudományosan megalapozott tényeknek hiszünk, ezért minden állítást - akár negatív akár pozitív - a tudomány és a józan ész szűrőjén átengedve fogadunk vagy utasítunk el.

Csúsztatás 1 - a kutatás hitelessége:

Először is a hivatkozott friss kutatás3 dióhéjban: 77 ezer 50 és 76 éves kor közötti alany 10 éven át történő megfigyelése alapján kimutatták, hogy kapcsolat van a nagy dózisú B6 és B12 tartalmú étrend-kiegészítők és a tüdőrák kockázata között. A kapcsolat az ajánlott B-vitamin bevitelt jelentős mértékben túllépő, dohányzó férfiaknál volt a legerősebb.

Amit minden híroldal elfelejtett figyelembe venni az a kutatás típusa. Ez ugyanis nagymértékben meghatározza az eredmények bizonyító erejét. A tudományos viták során kialakult a bizonyítékok egyfajta hierarchiája, amelyekre a bizonyíték-alapú gyógyászat épül.4

Alul a tudományos szemszögből értéktelen, a piramis csúcsán az értékes és hiteles kutatások. Ez amiről szó van, a piramis alsó felében található:

[caption id="attachment_14874" align="aligncenter" width="643"] Kép forrása: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011-0016_18_a_gyogyszerterapia_bizonyitekokon/ch02.html[/caption]

 

Ez a friss kutatás egy megfigyeléses tanulmány, kontrollcsoport nélkül. A bizonyítékokon alapuló orvoslást elősegítő nemzetközi Cochrane-együttműködés alapján az ilyen vizsgálatok „ok-okozati összefüggések megerősítésére nem alkalmasak.5  A többi releváns változó (pl. dohányzás, életkor, mozgás, stb.) kontrollálása nélkül csak azért, mert „A” és „B” látszólag összefüggést mutat, még NEM jelenthetjük ki, hogy „A” okozza „B”-t. Ezzel logikai következtetési hibát véthetünk.6

A tudomány bonyolult dolog, mert a való élet is bonyolult: számtalan tényező van jelen egyszerre benne. Egy szemléletes példa: erős statisztikai összefüggés van az XXXL méretű ruhákat viselő emberek és a szívbetegség előfordulása között. De a ruhaméret nem okoz szívbetegséget, ahogy a szívbetegség sem hat a ruhaméretre. A közös ok természetesen ez esetben az elhízás.

Tehát ez a tanulmány nem tekinthető tudományosan megalapozottnak ahhoz, hogy a sajtóban keringő következtetéseket le lehessen vonni belőle.

Csúsztatás 2 - a kutatás szerzőjének a szavait is kiforgatták

Még maga Theodore Brasky, a kutatás szerzője is csak „lehetséges szinergiáról” beszél a nagy dózisú B-vitaminok, a dohányzás és a tüdőrák között. Idézzük: „Ha dohányzó férfi vagy, és B-vitamint szeretnél szedni, inkább hagyd abba a dohányzást. A dohányzás a legfontosabb tényező, ami megelőzhető.7

És milyen igaz: az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ adatai szerint az összes tüdőrákos eset 80-90%-ában kiemelt tényező a dohányzás. De hogy a B-vitamin rákot okoz, vagy hogy az étrend-kiegészítők jók-e vagy sem, arról nem is beszélt.

Csúsztatás 3 - elhallgatják, hogy a kutatásban kiemelt emberek tartósan és erősen túladagolták a B6- és B12-vitaminokat

A netamin.hu-nál az egészséges életmód 8 alapelve közül az egyikként a mértékletességet valljuk. Ez nem jelent mást, minthogy a rosszat kerüljük, a jót pedig optimális mértékben fogyasszuk. A hivatkozott kutatás a megállapításait olyan emberekre alapozza, akik B6-vitaminból a javasolt mérték több, mint 14-szeresét (1429%), B12-vitaminból pedig a 22-szeresét (2200%) szedték tartósan (!), tehát nem is kúraszerűen.

Aki esetleg most érkezett a Föld bolygóra és még sosem találkozott azzal a nyilvánvaló ténnyel, hogy a túl sok az semmiből sem jó, annak ez lehet, hogy újdonságként fog hatni, de nekünk, akik itt élünk, nem hiszem. Azért leírom, hogy túl sokat bevinni bármilyen tápanyagból - nemhogy nem egészséges, nemhogy betegségek kockázatát növeli, de meg is ölhet. Vegyünk például egy olyan “veszélyes anyagot” mint a víz. Mindannyian tudjuk, hogy az élethez nélkülözhetetlen, azt viszont már nem biztos, hogy túl lehet adagolni, a jelenség neve vízmérgezés vagy hiperhidráció.8 A 14-20-szoros víztúladagolás - mint amit a B-vitaminokkal alkalmaztak az ominózus kutatásban - jó eséllyel nem növel semmilyen kockázatot, hanem egyszerűen megöl.

De ez persze nem azt jelenti, hogy a víz rossz, hanem hogy a túladagolás rossz. Nagy különbség. Persze ez nem hangzik olyan “döbbenetesen”, nem fog akkora szenzációt kelteni, mint azt leírni, hogy semmi haszna nincs az étrend-kiegészítőknek. És az sajnos sokak számára már másodlagos tény a kattintásokért folytatott versenyfutásban, hogy ez a megállapítás nem igaz.

Habár a kutatás következtetése önmagában megkérdőjelezhető a hitelessége miatt, a tény, hogy azok, akikre alapozták a következtetést súlyosan túladagolták a kérdéses vitaminokat - tartalmában is hiteltelenné teszi az ebből született cikkeket.

Mi is az igazság a B-vitaminokról?

Tény 1- B6- és B12-vitaminok nélkül nincsen élet

Az Európai Élelmezésbiztonsági Hatóság mind a B12 mind a B6 vitaminokkal kapcsolatban készített egy összefoglaló elemzést (2015-ben és 2016-ban), melyhez minden fellelhető tudományos tényt és kutatási eredményt - tanulmányonként közel 200-at - igyekeztek összesíteni 80 oldalon. (Aki szeretné, maga is letöltheti őket innen9  és innen.10) Tehát ezek nem egy, tudományos értékében megkérdőjelezhető, következtetéseiben kifacsart közleményből írt, “szenzációs” cikkek, hanem a rendelkezésre álló, valóban tudományos tények összesítését célul kitűző, szakmailag komoly anyagok.

Ezek a tudományos tanulmányok egyértelműen levezetik, hogy a B6 és B12-vitaminok az élethez nélkülözhetetlenek, hiányuk súlyos és életveszélyes betegségeket okoz - és ez nem feltételes mód, ez tény.

Tény 2- a B6- és B12-vitaminok hiánya súlyos betegségeket okoz

A B12-vitamin hiánya vérszegénységet11, idegrendszeri működési zavart12, ingerlékenységet, memória zavarokat, depressziót, demencia-szerű tüneteket, hallucinációkat és paranoiát okoz 13-14, bevitelének teljes hiánya idővel az élettel összeegyeztethetetlen lesz és halált okoz.

A B6-vitamin több mint 100 enzim működéséhez nélkülözhetetlen, nélküle nem létezik idegi ingerület-átvitel, zsíranyagcsere és hormonális szabályozás . Hiánya a B12-hiányhoz hasonlóan vérszegénységet és idegrendszeri abnormalitásokat okoz, de emellett többek között seborrheas bőrgyulladást, nyelvgyulladást, irratibilitást, konvulziv görcsöket és EEG eltéréseket is okoz .

Egyszóval életbevágóan fontos, hogy megfelelő mennyiségű B6- és B12-vitamint fogyasszunk. És ha ezt a táplálékkal nem tudjuk megtenni (ami számos okból előfordulhat), akkor nagyon helyes döntés minőségi étrend-kiegészítőket használni.

[rad-hl]Nem tudom például, hogy a “szenzációs cikkek” újságírói belegondoltak-e abba, hogy ha egy vegán megfogadja a tanácsukat és felhagy minden B12-vitamin szedésével, akkor abba idővel bele fog halni.[/rad-hl]

Tény 3- Még a legkritikusabbak is elismerik a B6- és B12-vitaminok szerepét az egészséges életmódban

Az Európai Élelmezésbiztonsági Hatóság híres/hírhedt túlzott óvatosságáról, hogy csak olyan egészségre ható állítást enged használni, amit rengeteg tudományos tény alátámaszt. A B6- és B12-vitaminokkal kapcsolatban eléggé sokat elmond ezen összetevőknek az egészséges életmódban nélkülözhetetlen és szükséges szerepéről az, hogy még ez a nagyon kritikus szervezet is kiemelkedően sok állítást fogalmazott meg ezekről az összetevőkről:16

  • A B6-vitaminról szám szerint 10-et, melyek között olyanok is vannak, mint: a B6-vitamin hozzájárul a hormonális aktivitás szabályozásához; a B6-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
  • A B12-vitaminról pedig tizenkét állítást fogalmaztak meg, többek között olyanokat, mint: a B12-vitamin hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez; a B12-vitamin hozzájárul a normál vörösvérsejt-képződéshez, stb. (A teljes lista ide kattintva megtekinthető.)

Összegzés

A B6- és B12- vitaminok optimális fogyasztása az egészséges életmód nélkülözhetetlen eleme. Amennyiben az étrendből nem, úgy minőségi étrend-kiegészítők fogyasztásával ez az optimális szint biztosítható és ezáltal elkerülhetőek a hiánybetegségek, és biztosítható a szervezet mindazon folyamatainak optimális működése, melyekben ezek a makronutriensek szerepet játszanak. Ezt tudományos tények, kutatások s publikációk százai - és az egészséges életmódra törekvő emberek tapasztalatainak ezrei - támasztják alá.

A “tudományos kutatás” kifejezés nem mindig takar megkérdőjelezhetetlen igazságot, ne essünk hanyatt tőle. A tudományos kutatásoknak is vannak hitelességi szintjei és nem mindegyikből lehet következtetéseket levonni. Ha valami olyannal találkozunk, ami ellent mond az addig ismertekkel, különösen óvatosan kezeljük a kérdést, és mindig keressük meg az adott állítás forrását, hogy magunk is lássuk, igaz-e vagy sem. A kutatók is tévedhetnek és sokan közülük a siker érdekében szeretnek a tényeken “hajlítani”.

A sajtóban megjelenő “döbbenetes”, “hihetetlen” cikkekkel mindig legyünk óvatosak, tegyük mérlegre a hallottakat a józan ész és a tudomány mérlegén. Ne felejtsük el, a híradásokban a szenzáció az, ami eladható. Hogy igaz-e vagy sem, az sajnos sokszor másodlagos szempont. Lehet, hogy ha egyszer azt olvassa majd, hogy “Döbbenetes tragédia: ömlött a vér, két árvát is maga után hagyhat a férfi, állapota még mindig kérdéses” - akkor valójában csak annyi történt, hogy megvágtam magam borotválkozás közben.

Benkovics Péter - Szegedi László

 


Hivatkozások:

1 http://index.hu/tudomany/2017/08/23/b-vitamin_ferfiak_tudorak_etrendkiegeszito_taplalekkiegeszito/

2  https://444.hu/2017/08/23/egy-kutatas-szerint-novelik-a-tudorak-kockazatat-a-b6-es-a-b12-vitamint-tartalmazo-etrend-kiegeszitok

3 http://ascopubs.org/doi/abs/10.1200/JCO.2017.72.7735?journalCode=jco&

4 Trisha Greenhalgh. How to read a paper. Getting your bearings (deciding what the paper is about). British Medical Journal. 1997, 315 (7102): 243 – 6.

5 http://hungary.cochrane.org/hu/fogalomt%C3%A1r

6 https://hu.wikipedia.org/wiki/Cum_hoc)

7 http://edition.cnn.com/2017/08/22/health/vitamin-b6-b12-lung-cancer-study/index.html

8 Noakes T D, Goodwin N, Rayner B L. et al Water intoxication: a possible complication during endurance exercise. Med Sci Sports Exerc 198517370–375.

9 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2015.4150/epdf

10 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2016.4485/epdf

11 Chanarin I, 1969. The megaloblastic anaemias. Blackwell Scientific Publications, Oxford, UK, 1000 pp.

12 Grober U, Kisters K and Schmidt J, 2013. Neuroenhancement with vitamin B12-underestimated neurological significance. Nutrients, 5, 5031-5045.

13 Hunt A, Harrington D and Robinson S, 2014. Vitamin B12 deficiency. British Medical Journal, 349, g5226.

14 Dietary Reference Values for vitamin B6 - EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) doi: 10.2903/j.efsa.2016.4485, 21 April 2016 9.oldal

15 Dietary Reference Values for vitamin B6 - EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) doi: 10.2903/j.efsa.2016.4485, 21 April 2016 10.oldal

16 http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:136:0001:0040:HU:PDF

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér