Szerintem háromféle embertípus létezik, ha a karácsonyi ajándékozásról van szó. Az egyik mindig tudja, mit kell venni, és már hetekkel a nagy nap előtt bekészítve áll az a bizonyos doboz a lakás egy eldugott rekeszében. A másik típus, aki ha meghallja a „JingleBellst” október közepén a plázában, elkezd remegni a félelemtől. A harmadik pedig, aki a kézzel készített meglepetések összeállításában leli meg igazán az ünnep örömét. Ha a második és harmadik halmazba tartozol, és még mindig nem találtad ki, mit adj szerettednek, van egy jó hírünk: tudunk 5 ajándéktippet adni, ráadásul ezek elkészítéséhez a lakásból sem kell kimozdulnod, sőt, még egészségesek is!
1. Házi készítésű ecet
Jó, legyünk őszinték, ha valaki megkérdezi, mit kaptál karácsonyra, viszonylag visszafogott mosollyal mernéd csak azt válaszolni: ecetet! Pedig ez a házi készítésű, gyógynövényekkel megtömött ecetespalack nagyon jó ajándék, ugyanis egyrészt elképesztően finom salátaöntetként használható, másrészt nagyon egészséges, harmadrészt pedig dísznek sem rossz, és remekül mutat a konyhában!
Hozzávalók:
[caption id="attachment_16192" align="alignright" width="300"] A kép illusztráció.[/caption]
- egy zárható palack
- szárított gyógynövények tetszés szerint (például zsálya vagy citromfű)
- almaecet
Elkészítése:
1. Töltsük meg nagyjából félig az üveget a szárított gyógynövényekkel.
2. Töltsünk annyi almaborecetet az üvegbe, hogy elérje az üveg tetejét.
3. Tároljuk 2-3 hétig sötét, hűvös helyen, és naponta egyszer jól rázzuk fel.
Miért egészséges?
Ezt a házi készítésű ecetet mintha direkt az ünnepekre találták volna ki, ugyanis az almaecettel a gyógynövények nagyon jól tudják erősíteni az immunrendszert, így megóvva az ajándékozottat a betegségektől. És hát van szebb ajándék az egészségnél?
2. Házi készítésű olívaolaj különlegesség
Az olívaolajra nem sűrűn gondolunk különálló ételkülönlegességként, sokkal inkább használjuk a sütéshez, fűzéshez kiegészítőként. Pedig a megfelelő tálalással akár fantasztikus előétel is lehet belőle és ajándéknak sem utolsó, hiszen nemcsak finom, egészséges is.
Hozzávalók:
[caption id="attachment_16193" align="alignright" width="269"] A kép illusztráció.[/caption]
- 2 dl olívaolaj
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál fekete bors (egész, ne őrölt)
- 3-5 kakukkfű
Elkészítése:
1. Egy kis tálba rakjuk bele az összes összetevőt és melegítsük alacsony lángon 6-8 percig.
2. Szűrjük le az olívaolajt.
3. Tálaljuk meleg kenyérrel vagy pirítóssal és balzsamecettel, paradicsommal, esetleg mozarella sajttal.
Miért egészséges?
Az olívaolaj tele van A- és E-vitaminnal, magnéziummal és foszfáttal, valamint telítetlen zsírsavakkal, amik segítik az emésztést. Márpedig ha valamire szükség van a karácsonyi vacsorák után, az ez…
3. Házi készítésű gyógynövényes fűszersó
A sóval a legtöbben úgy vannak, egy kötelező elem a konyhapulton és az asztalon, mindegy is, hogy milyen, csak olcsó legyen. Pedig nagyon nem mindegy, hiszen az asztali só a magas nátriumtartalma miatt magas vérnyomáshoz, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. És ha már az egészség a legszebb ajándék, miért ne adnánk valami olyan különlegeset, mint ez a gyógynövénysó?
Hozzávalók fél kilóhoz:
[caption id="attachment_16194" align="alignright" width="300"] A kép illusztráció.[/caption]
- 150 gramm durva tengeri só
- 50 gramm friss rozmaringlevél
- 50 gramm citromillatú kakukkfű
- 250 gramm csökkentett nátrium-tartalmú só
Elkészítése:
1. Rakjuk a durva tengeri sót, a rozmaringlevelet és a kakukkfüvet egy keverőgépbe és dolgozzuk össze őket.
2. Lassan adagoljuk hozzá a tengeri sót, és folyamatosan dolgozzuk össze a keveréket.
3. Öntsük ki egy tálba és hagyjuk állni a levegőn két órán keresztül.
4. Öntsük át egy üvegbe és zárjuk le.
Miért egészséges?
Tévhit, hogy a só egészségtelen. A szervezetnek szüksége van sóra például a gyomor megfelelő pH-egyensúlyának fenntartásához, sok egyéb mellett. A hangsúly a mennyiségen és a minőségen van! A hagyományos asztali só túlzott használata annak magas nátrium-tartalma lehet hosszú távon veszélyes az egészségre. Ebben a sókeverékben épp ezért javasoljuk speciális sók használatát. A karácsonyi asztalnál úgyis mindig van egy ember, aki elkezd panaszkodni, hogy valamelyik étel nem eléggé sós. Na, neki ennél jobb ajándékot ki sem lehetne találni!
4. Édes, csípős, narancsos rágcsálnivaló
Vegetáriánus, gluténmentes, egészséges nassolnivaló - nem csak hogy létezik ilyen, de még elképesztően finom is!
Magában rágcsálva, salátába, köretekhez, sajttálakhoz – tulajdonképpen mindenhez passzol, és az biztos, hogy egy ilyen ajándékkal megmutathatod, gondoltál arra, akinek átadod!
Hozzávalók nagyjából fél kilóhoz:
[caption id="attachment_16195" align="alignright" width="300"] A kép illusztráció.[/caption]
- másfél evőkanál narancshéj
- 2 evőkanál frissen facsart narancslé
- 1 tojás fehérje
- 100 gramm natúr pekándió
- 100 gramm natúr mandula
- 2 evőkanál barnacukor
- fél teáskanál só
- 1 evőkanál chilipor
- 2 teáskanál őrült fahéj
- negyed teáskanál cayenne bors
- néhány szem szárított áfonya
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra.
2. Egy közepes méretű tálban keverjük össze a narancshéjat, a narancslevet és a tojásfehérjét.
3. Szórjuk bele a pekándiót és a mandulát, majd keverjük össze.
4. Egy kis tálban keverjük össze a cukrot, a sót és a fűszereket, majd szórjuk bele a narancsos, tojásos keverékbe, és keverjük újra össze.
5. Vegyünk elő, és olajozzunk ki egy tepsit, majd ebben oszlassuk szét a kész keverékünket egyenletesen.
6. Tegyük be az előmelegített sütőbe, és süssük 40 percig.
7. Vegyük ki a sütőből, szórjuk rá az áfonyát és hagyjuk kihűlni.
Miért egészséges?
Karácsony környékén ritka az olyan nassolni-, rágcsálnivaló, amit lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatunk, és nem bánjuk meg január elsején… Ezek a picit csípős, picit édes rágcsálnivalók azonban tökéletes kiegészítői lehetnek a karácsonyi vacsorának! A mandula és pekándió rendszeres fogyasztása tápanyag-tartalmuk miatt csökkentheti a koleszterinszintet, jótékony hatással vannak a szívre, serkentik az agy működését, segítik az emésztést, erősítik a csontokat és persze tele vannak vitaminokkal - ráadásként pedig zsírégető fűszerekkel vannak megbolondítva!
5. Sütés nélküli mézeskalács golyók
Sokak kedvence karácsonykor a mézeskalács, egy gond van csak vele: nem épp a legegészségesebb desszert a világon, ráadásul az elkészítése sem a legegyszerűbb. A mézeskalács lehet azonban finom, gyors és egészséges is egyszerre! A tökéletes példa rá ez a sütés nélküli mézeskalácsgolyó-recept!
Hozzávalók nagyjából 20 darabhoz:
[caption id="attachment_16196" align="alignright" width="248"] A kép illusztráció.[/caption]
- 10 datolya
- 10 darab pekándió
- 1 evőkanál reszelt gyömbér
- 1 evőkanál méz
- 3 evőkanál kakaópor
- negyed teáskanál fahéj
- negyed teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 tábla étcsokoládé
Elkészítése:
1. Rakjuk bele a konyhai robotgépbe a datolyát, a pekándiót, a gyömbért, a melaszt, a kakaóport, a fahéjat és a szegfűszeget, és dolgozzuk össze.
2. A tenyerünkkel formáljunk ebből a masszából néhány centis golyókat.
3. Helyezzük a golyókat sütőpapírra vagy alufóliára és rakjuk be a hűtőbe egy órára.
4. Ha kihűlt, olvasszunk fel csokoládét alacsony lángon, majd mártsuk a golyókat a folyékony csokiba, mikor pedig már nem meleg, tegyük vissza újra a hűtőbe, míg rá nem dermed a csokoládé.
Miért egészséges?
Bár elsőre ez is csak egy átlagos édességnek tűnik, amit hozzáadhatunk a bejglivel kezdődő és végződő hosszú karácsonyi sütéslistához, a hozzávalók miatt tele van egészséges zsírsavakkal, rostokkal és proteinnel.
Így nemcsak arra jók, hogy kényeztessük vele édesszájú szeretteinket, hanem arra is, hogy gondoskodjunk arról, a szervezetük kibírja az ünnepi terhelést!
+1 Tipp a csomagoláshoz
Csomagold ajándékaidat szép üvegekbe, köss rájuk egy fenyőágat, szárított narancskarikát, vagy fahéjrudat így teheted még ünnepibbé ajándékodat!