Alaprecept egy igazi klasszikus desszert újragondolásához! Már vegán alapanyagokból is sok helyen lehet kapni poharas desszerteket, pudingokat. Ha szereted az ilyesmit, nehéz lehet ellenállni a boltban nekik - pedig az ilyen desszertkék is a kevésbé javasolt készételek közé sorolandók. Ha elolvasod az összetevőiket, sok fölösleges és nem kívánt dolgot is fogsz találni közöttük - ráadásul a csomagolásuk sem túl környezetbarát általában. Ezt a tejberizst akár több napra előre, nagyobb mennyiségben is elkészítheted. Érdemes kis befőttes üvegekbe porciózni, így kényelmesen és higiénikusan eláll a hűtőben néhány napig. Nagy előnye, hogy garantáltan csak olyan összetevőkből áll, amit lelkiismeretfurdalás nélkül kever bele az ember. Mi most kétféle ízesítéssel készítettük el, de bármilyen más gyümölccsel, magkrémmel, vagy kakaóporral is érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
az alaprecepthez (kb. 4 adag):
- 150 g rizottó rizs
- 3 dl növényi tej
- 1 dl kókuszkrém
- 1 dl víz
- 20 g nádcukor vagy növényi szirup
- 25 g vaníliás Vegan Protein Triplex
- 2 ek. kesukrém (elhagyható, de érdemes kipróbálni vele)
Ízesítéshez:
- 2 tk. rózsavíz + 1/2 tk. kardamom
- vagy 2 nagy marék eper
Elkészítés:
Kicsit öblítsd át szitán a száraz rizst, aztán tedd fel főni a vízben. Ha felforrt, add hozzá a növényi tej felét és kis lángon forrald, időnként keverd át. Ha már felszívta a folyadék nagyját, add hozzá a maradék növényi tejet. Továbbra is kevergesd! Ha már teljesen puha a rizs, add hozzá a cukrot, a kesukrémet (nem muszáj használnod, de nagyon finom fehércsokis ízt ad) és a kókuszkrémet, majd folyamatos kevergetés mellett rottyantsd össze. Keveréshez érdemes kézi habverőt használni, hogy ne maradjon a kesukrém nagyobb tömbökben a tejberizsedben. Végül tedd bele a növényi fehérjét, azzal is alaposan keverd át és húzd le a tűzről.
Készíthetsz egyféle ízesítésű tejberizst az egészből, de szét is szedheted több kisebb adagra, ahogy már írtuk. Mi az egyik feléből keleti ihletésű rózsavizes-kardamonos variációt készítettünk most, a másik felébe pedig friss, szeletelt epret kevertünk. Ha te is így tennél, felezd a fenti hozzávalók mennyiségét! Lefedve hagyd kihűlni ízesítés után, aztán hűtőben tárold fogyasztásig. Egészségedre!
Eredeti recept forrása:
pickuplimes.com/recipe/shir-berinj-afghan-rice-pudding-685