Krémes, ínycsiklandó és laktató: ez a rizottó! A tonhal-paradicsom-spenót kombinációt gyakran használom, szerintem fergeteges ízvilágot adnak így együtt. A rizottók általában vajasak, tejszínesek, vagy adott esetben mindkettő. Ezt a verziót én növényi tejszínnel készítettem, vaj nélkül, de így is nagyon krémes, tartalmas és finom lett. Próbáld ki Te is! Egészségedre! :-)
Hozzávalók 2-3 főre:
4 deci arborio rizs
1 nagy marék friss spenótlevél
1 deci tejszín vagy rizstejszín
1 deci paradicsomlé
1 natúr tonhalkonzerv
kis fej vöröshagyma
1 duci gerezd fokhagyma
friss kakukkfű és/vagy rozmaring (szárított is jó)
1 liter zöldség alaplé
só, bors
kókuszolaj
pár csepp citromlé a tetejére
Elkészítés:
A vöröshagymát felaprítottam és kevés kókuszolajon megfuttattam, erre szórtam a rizst, kicsit ezzel is átkevertem, majd egy kanál alaplevet adtam hozzá. Egy merőkanál hátoldalával “simogatva” kevertem, míg a rizs nagyjából beszívta a nedvességet, közben megfűszereztem. Ezután az alapléből mindig 1-1 merőkanállal hozzáöntöttem és ugyanígy, amíg be nem szívta a rizs a nedvességet kevergettem. Közben összekevertem a paradicsomlevet a rizstejszínnel és belereszeltem a fokhagymát, a tonhalat pedig lecsöpögtettem.
Mikor az utolsó merőkanál alaplevet adtam hozzá, belekevertem a paradicsomos rizstejes keveréket is, a kisebb darabokra tépkedett spenótlevelekkel és a tonhallal együtt. Mire a spenót megfonnyad, pont beszívja az utolsó adag folyadékot is, de még kellően krémes lesz. Ezután elzártam a gázt, szórtam még rá friss fűszereket, facsartam rá egy kis citromlevet - innen már azonnal tálalható is. Frissen az igazi, de másnap is finom azért még ;-).
Forrás: Pálmafa Project Blog, Zsuzsi blogja