Te is biztos sok receptben találkoztál már az alaplével vagy leveskockával a hozzávalók között. Ha eddig inkább kihagytad, most itt a tökéletes megoldás - készítsd el az alaplevet, aztán oszd el jégkocka tartóba és fagyaszd le! Akár 3 hónapig eláll a fagyasztóban és bármikor előkaphatod, hogy ízletesebbé tegyél vele egy mártást, köretet vagy levest!
Alap hozzávalók:
- 1 teáskanál olíva olaj
- 2 hagyma felkockázva
- 2 répa felkockázva
- 2 kisebb zeller felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 2 marék csiperke felszeletelve
- 1 evőkanál egész fekete bors
- 5 csésze hideg víz
- 2 babérlevél
+ tippek a hozzávalókhoz
- Magas keményítő tartalmú zöldségektől opálosabb, kevésbé átlátszó lesz a lé
- Erőteljes ízű zöldségek (mint pl. a káposzta) elnyomhatják a többi hozzávaló ízét, de ha pont ilyen karakteres íz kell egy ételhez, használd bátran!
- ha paradicsomot is teszel bele, az plusz színt és pikáns ízt kölcsönöz az alaplevednek
- Használj extra fűszereket - petrezselyem vagy kakukkfű jó választás lehet például.
- sót NE tegyél az alaplébe, majd a vele készülő ételt sózd csak külön!
Elkészítés:
Kockázd fel a zöldségeket minél kisebbre - ha kicsire vágod, nagyobb felületen éri a víz, jobban ki tudnak oldódni az ízek. Tedd őket egy lábasba főni - hideg vizet használj mindenképpen. A tápanyagok és ízek különböző hőfokokon oldódnak ki - így minden összetevőből kinyered a maximumot. Használj minőségi alapanyagokat, érződni fog a végeredményen is! Ha megfőtt az alaplé szűrd le, és tedd vissza a főzőlapra és lassú tűzön forrald addig, amíg a folyadék 3/4-e el nem párolódik. ezután vedd le, hagyd kihűlni és oszd szét jégkocka tartókba!
Eredeti recept forrása:
myvega.com
A kép illusztráció!