Sütéssel együtt fél óra alatt megvan ez a fantasztikus keksz! Klasszikus ízvilág, akár ajándékba is megsütheted bármikor, de vendégváró falatnak is ideális. A gyerekek is nagyon szeretik, akár tízóraira is csomagolhatsz belőle. Tartós keksz, napokig eláll, úgyhogy nagyobb adagot is készíthetsz - sőt, érdemes is, mert egy adag biztos, hogy hamar el fog fogyni... :-)
Hozzávalók (kb 12 darabhoz):
- 1 bögre zabpehelyliszt*
- 1 bögre nagyszemű gluténmentes zabpehely
- fél bögre vaníliás Vegan PROT3IN TRIPLEX fehérje
- fél teáskanál só
- 1 teáskanál chia mag
- 1 teáskanál fahéj
- 2 érett, meghámozott banán, összetörve
- 1 alma lereszelve (nem szükséges meghámozni)
- 1/4 csésze édesítetlen almapüré
- 2 evőkanál juharszirup (vagy más édesítő)
- 1 teáskanál vanília kivonat
*1 bögre = 2,5 dl
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Készítsd elő a tepsit: béleld ki sütőpapírral.
- 1 nagy edényben keverd jól össze a száraz összetevőket: a zabpehelylisztet, a zabpelyhet, a sót, a fahéjat, a fehérjeport és a chia magot.
- 1 másik edényben keverd össze az összetört banánt a reszelt almával, a juharsziruppal, a vanília kivonattal és az almapürével (azaz a "nedves" összetevőket).
- A nedves összetevőket lassan adagold és keverd hozzá a száraz összetevőkhöz, amíg össze nem áll egységes masszává.
- Készíts golyókat a masszából (kb 12 darabot), tedd rá a sütőpapírra, majd óvatosan lapítsd szét őket a tenyereddel kör alakúvá (ha nem akarod a kezeddel csinálni, használhatod 1 pohár alját is).
- Süsd 22 percig.
- Vedd ki a sütőből és hagyd őket kihűlni, mielőtt leveszed őket a tepsiről.
- A kihűlt kekszeket több napig is tárolhatod egy légmentesen záródó dobozban. A nyers tésztából le is fagyaszthatsz néhány adagot, így hónapokig is eláll, és bármikor készíthetsz belőle gyorsan egy friss adagot.