Beindult a bejgli-szezon! Ha nem akarunk leragadni a hagyományos mákos vagy diós fajtáknál, akkor mindenképpen próbáljuk ki ezt az isteni receptet, ami nem mellékesen teljesen vegán! Mosogatással együtt egy óra alatt készen van, már ezért érdemes kipróbálni!
Hozzávalók (1 rúdhoz):
- 25 dkg liszt (fele finomliszt, fele teljes kiőrlésű liszt)
- 6 ek. méz
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 dkg élesztő
- kb. 2 dl narancslé
- 0,25 dl 100% extra szűz olívaolaj
--
- 30 dkg mák
- 15 dkg nyírfacukor
- 1 narancs lereszelt héja
- 2 tk. vaníliapor
- 2 dl tej (Alpro vaníliás)
Elkészítés:
A liszteket összekeverjük, az élesztőt langyos mézes vízben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez. Belekeverjük az olajat, citromhéjat, narancslevet; mézet. Rugalmas tésztát gyúrunk, melyet 35 percig meleg helyen kelesztünk. Eközben elkészítjük a tölteléket. A mákot megdaráljuk; majd összekeverjük a vízzel, mézzel, vaníliaporral, narancshéjjal. Összefőzzük, kihűtjük. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, megkenjük a mákkal, felcsavarjuk. Olajozott, lisztezett tepsibe tesszük, megkenjük mézzel a tetejét, megszurkáljuk villával. Az előmelegített sütőt a legkisebb fokra kapcsoljuk, és ebbe beletéve még 15 percig kelesztjük (ez idő alatt elmosogatunk:), majd 160-180 fokra kapcsolva a sütőt, kb. 35-40 perc alatt kisütjük. Időközben lejjebb vehetjük a hőfokot.