Egyszerű, izgalmas, de főként laktató ez a különleges leves. Egy kanál belőle és gondolatban máris egy távoli országban lehetsz! Ne ijedjetek meg a sok hozzávalótól, mert bármilyen zöldség jó bele gyakorlatilag, amit éppen otthon találtok - ezért is hívom én "mindentbele" levesnek. 2 hozzávaló van csupán, amit ne hagyjatok ki, mert ezek adják meg különlegességét: a szójaszósz és a rizstészta, nagyobb boltokban mindkettő kapható.
Az általam készített verziót fogyókúrázóknak is bátran ajánlom: a chili és a gyömbér segítenek megturbózni az anyagcserét, a csicsóka kiváló az emésztésre, a gomba és a tofu fehérjetartalma magas, míg kalóriatartalmuk alacsony, a zöldségek pedig önmagukban rengeteg, emésztésjavító rostot tartalmaznak. Próbáld ki ;-)
Hozzávalók 3 főre:
fél csomag cérna rizstészta
2 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
fél db karalábé, zeller, csicsóka (vagy bármilyen leveszöldség jó)
3 fej sampion gomba
pár db friss bébispenót levél (elhagyható)
fél csomag tofu (csirkemell is lehet, vagy elhagyható)
fél hüvelykujjnyi gyömbér
nagy csipet őrölt chili
1 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál paradicsompüré
kókuszolaj
Elkészítés:
A hagymákat felaprítottam, a zöldségeket és a tofut szintén kisebb darabokra vágtam, a gyömbért lereszeltem.
Egy edényben pár evőkanál kókuszolajat forrósítottam és rádobtam a hagymákat, majd egy-két perc múlva a zöldségeket is, a gomba kivételével illetve a tofura szintén később lesz szükség.
Rászórtam a fűszereket, meglocsoltam a szójaszósszal, belekanalaztam a paradicsompürét, jól átkevertem az egészet, majd felöntöttem vízzel, annyival, amennyi kb. egy bő ujjnyival ellepte a zöldségeket. Felforraltam, kb. 5-10 percig rotyogtak együtt, nem főztem túl puhára őket, én úgy szeretem, ha még van mit harapni rajtuk, de ti főzhetitek tovább is. Ezután beleszórtam a gombát, és a tésztát egyben beletettem, de szét is törhetitek kisebb darabokra. A gombának is max. 5 perc elég, ezalatt a tészta is puha lesz. Ekkor hozzáadtam a felkockázott tofut, adtam neki kb. 2 percet és el is zártam a gázt.
Tálaláskor megszórtam még friss újhagymával és néhány bébispenótlevéllel.
Forrás: Pálmafa Project Blog, Zsuzsi blogja