Bármilyen tartalmas ebéd, vagy leves után megállja a helyét ez a finomság, de ha este törne rád az édesség iránti vágy, akkor is inkább ezt próbáld ki! A bazsalikom nagyon érdekes, kellemes csavart visz az ízekbe, de helyette használhatsz mentát, citromfüvet is - elronthatatlan csemege! Ránézésre nem tűnik "diétás" receptnek, pedig fogyókúrázók is bátran ehetik: ebben az esetben használhatsz zsírszegény tejtermékeket, és tegyél kicsit kevesebb aszalt gyümölcsöt a töltelékbe.
Hozzávalók 2 főre:
2 db alma
25 dkg túró
1 nagy doboz natúr joghurt
2 teáskanál friss aprított bazsalikomlevél (vagy citromfű, vagy menta)
mazsola, vagy más aszalt gyümölcs
darált dió, mogyoró, mandula, kesu vegyesen vagy bármelyik külön-külön
citromlé
késhegynyi vaníliapor v vaníliarúd kikapart magjai
édesítéshez méz v nyírfacukor
Elkészítés:
Az almát megmostam, levágtam a “kalapját” és egy kis kanállal kivájtam a magházát illetve még a húsából is egy részt. Nem kell, hogy túl vékony legyen a fala, a kivájt almát apróra vágva pedig visszakeverhetitek a túróba is, vagy egyétek meg csak úgy.
A túrót villával összetörtem, belekevertem az apró levelű bazsalikomot, citromlevet, mazsolát, pici nyírfacukrot, vaníliaport és egy kevés joghurtot, hogy krémesebb legyen, majd az almába kanalaztam.
180 fokra előmelegített sütőben pár csepp olívaolajat rálöttyintve kb. 20 perc alatt puhára sült.
Pirított mogyorót, mandulát, kesudiót ledaráltam, elkevertem a maradék joghurtban, még csorgattam hozzá pár csepp citromlevet és az almával tálaltam.
TIPP: Töltheted úgy is az almát, hogy kettévágod, kivájod a magházát és belekanalazod a túrókrémet.
Forrás: Pálmafa Project Blog, Zsuzsi blogja